Új ágy – új szülött?

A kisgyermeket váró családok otthonára majd' minden esetben jelentős átalakulás vár. Új bútorokat vásárolunk, esetleg összeköltöztetjük a testvéreket, kialakítva a kis jövevény életterét. Milyen szempontokat vegyünk figyelembe emeletes ágyak kialakításánál?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 04. czefernek.lena

A kisgyermeket váró családok otthonára majd’ minden esetben jelentős átalakulás vár. Új bútorokat vásárolunk, esetleg összeköltöztetjük a testvéreket, kialakítva a kis jövevény életterét. Milyen szempontokat vegyünk figyelembe emeletes ágyak kialakításánál?


Az új jövevény elhelyezése nem mindig egyszerű feladat, ám ha a pici mellett már nem szükséges állandó felügyelet, a gyerekek összeköltöztetése tűnik a legmegfelelőbb megoldásnak. Ahol nincs elég nagy gyerekszoba, ott pedig jöhet az emeletes ágy, amely amúgy is minden gyermek romantikus álmai közé tartozik. Ám mielőtt nekilátunk megvásárolni a legelső és legolcsóbb darabot, nem árt figyelembe venni néhány praktikus szempontot – ezeket gyűjtötte csokorba a howtoss.com.

A gyerekek számára készült emeletes ágyak nem csupán helykímélés szempontjából nagyon népszerűek, de rengeteg gyermek számára jelentenek egyet a gyerekszobában megtestesülő kalandozás lehetőségével. Mivel ezekből a bútorokból is számtalan színű, stílusú, formájú létezik, érdemes körülnéznünk, mielőtt megvásároljuk a leginkább megfelelő darabot.

Sose feledjük, akármilyen fantasztikusnak is tűnik egy-egy emeletes ágy, a gyerekek biztonsága mindig elsődleges szempont! Legyünk óvatosak, ugyanis a bútorpiacon rengeteg olyan darab is fellelhető, amely nem ellenőrizhető helyről származik, s nem felel meg a biztonsági szabványoknak sem.

A leggyakoribb sérülést az okozza, ha a gyerek az ágy tetejéről leesik. Ez legtöbbször csak apró sérülésekhez vezet, de annak is fennáll a kockázata, hogy nagyobb baj történjen. Ezért ha csak tehetjük, válasszunk minél alacsonyabb darabot, hiszen a sérülés mértéke minden esetben függ az esés magasságától is. Az ideális gyerekeknek készült emeletes ágynál a felső matrac teteje körülbelül 1550 mm magasan van. Kerüljük az olyan darabokat, amelyekre akasztót szereltek, ezek ugyanis különösen balesetveszélyesek, csakúgy, mint azok, amelyekben kis rések találhatóak, ahova beszorulhat a gyerek feje, karja, stb. Válasszunk olyan ágyat, amelyiken van biztonsági korlát a fal felé eső részen is.

Arra is figyeljünk oda, hogy az ágy masszív, akár élethosszig tartós darab legyen, amely a gyermek teljes súlyát elbírja. Ennek kipróbálását még az üzletben elvégezhetjük: tegyük lábunkat az alsó lépcsőfokra, és húzzuk magunk felé az ágyat. Ennek során a lábaknak végig a földön kell maradniuk, hacsak nem vagyunk különösen nagy erővel megáldva. Azt is vizsgáljuk meg, hogy a biztonsági korlát nem távolítható-e el túl könnyen, ez ugyanis szintén komoly sérülések forrása lehet! Ellenőrizzük le az ágyat matraccal együtt is, a túl magas vagy túl alacsony matrac ugyanis szintén balesetveszélyes.

Végezetül ha úgy döntenénk, mégsem akarjuk kitenni gyermekeinket az emeletes ágy veszélyeinek, használjunk görgőkön kinyitható darabot. Ez az ágytípus helykímélés szempontjából szintén optimális megoldás lehet.