9 étel, ami segítheti a gyermek agyi fejlődését

Melyek azok az ételek, amelyek segíthetnek a mentális fejlődésben? Okosíthatnak-e az élelmiszerek? 9 tippet is adunk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
hozzátáplálás
2018. december 14. Babaszoba
Az változatos, ingergazdag környezet, a sok szabad mozgás és játék mellett a gyermeknek vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag kiegyensúlyozott táplálkozásra is szükségük van idegrendszerük megfelelő fejlődéséhez. Fontos tudni, hogy mivel a kisgyermekek agya 3 éves korig fejlődik a leggyorsabban, ezért ez az időszak egész felnőtt életükre nagy hatással lesz.
Melyek azok az ételek, amelyek segíthetnek az agyi fejlődésben? Milyen okosító ételeknek érdemes a gyerkőcök étrendjében is helyet kapnia? Ehhez adunk most 9 tippet nektek.

1. Tojás

A tojást, ami az egyik legrégibb, letáplálóbb ételünk amellett, hogy D– és B12-vitamint tartalmaz, megtalálható benne az összes esszenciális aminosav, továbbá omega-3 zsírsavakban is gazdag. Azt azonban ki kell emelni, hogy a rovarokkal, zöldtakarmánnyal, halolajjal és lenmaggal dúsított takarmányt fogyasztó tyúkok tojása több omega-3-zsírsavat tartalmaz, mint a kukoricával vagy szójával etetetteké.
Mindemellett kiemelkedő a tojás cink- és kolintartalma is. A kolin pozitív hatással van a memóriára és a tanulás folyamatának hatékonyságát is növeli. Cinkre szükség van a megfelelő testi fejlődéshez, a szellemi frissesség és mentális egészség megőrzéséhez.

10 hónapos kortól heti 1-2 alkalommal adható főtt tojássárgája. 1 éves kor után már fehérjével is dúsíthatók az ételek.

2. Tengeri halak

Az omega-3 zsírsavak elengedhetetlenek az idegrendszer megfelelő fejlődése szempontjából, nélkülözhetetlenek az agy idegsejtjeinek felépítéséhez. Kísérletek bizonyítják, hogy az omega-3 bevitel javítja a gyermek koncentrációképességét, memóriáját és figyelmét.

Az omega-3 zsírsavak legnagyobb mennyiségben a tengeri halak zsírjában találhatóak meg, különösen kiemelkedő omega-3-forrás a makréla, a szardínia, a hering és a lazac. A magyarországi halak közül a busa tartalmaz omega-3 zsírsavakat.

Gyermekek számára 8 hónapos kortól hetente 1 alkalommal javasolt a halak fogyasztása.
S hogy miként illesztheted be a halat az étrendjébe? Készülhet belőlük például halas tészta, halpogácsa, házi rántott (sütőben sült) halrudacska, de pizzafeltétként, szendvicskrémként is elkészíthetőek a tengeri halak.
A bejegyzés itt folytatódik.