A megunhatatlan tökleves

Kiválóan hasznosítható a töklámpás faragása után a kivájt belső rész. Egyszerűen, gyorsan. Nos, milyen finomságra gondolunk?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
receptek
2015. október 08. Paulik András

Kiválóan hasznosítható a töklámpás faragása után a kivájt belső rész. Egyszerűen, gyorsan.


 

 

Hozzávalók:

1 kg sütőtök

1 l víz

1 nagyobb fej vöröshagyma

10 dkg vaj

2 dl tejföl

1 ek. keményítő vagy liszt

1 ek. almaecet

só, babérlevél, bors

 

Elkészítés:

A vajat felolvasztjuk, mehet bele az apróra vágott hagyma, kicsit hagyjuk megpirulni. Hozzákeverjük a megtisztított, kockára vágott sütőtököt, felöntjük kb. fél liter vízzel, fűszerezzük, és fedő alatt megpároljuk. Amikor a tök megpuhult (kb. 10 perc alatt), botmixerrel összetörjük. (Itt érdemes a fazekat levenni a tűzről, mert a sűrű tökpüré tapasztalatom szerint hamar odakozmálhat!) A tejfölt elkeverjük a liszttel, beleöntjük a tökpürébe, felöntjük vízzel és simára keverjük. Ne legyen híg, hiszen ez egy sűrűbb krémleves. Tökmagolajjal, pirított tökmaggal, reszelt sajttal vagy levesgyönggyel tálaljuk. (Ha ezek közül egyik sincs otthon, akkor 2 szelet kenyeret megpirítani, megvajazni és háromszög alakúra vágva a leves mellé adni. Nem érdemes beletenni, mert nagyon hamar szétázik.)

Az étel gyorsan és akár előző este is elkészíthető. Az adagok 4 személyre szólnak, de persze ez attól függ, hogy mekkora étvágyú a család. A gyakorlott háziasszonyok ezt úgyis tudják, a kevésbé gyakorlottak pedig bátran kísérletezzenek!