Álom vagy valóság az egészséges élet?

Egyes felmérések szerint a magyaroknak csupán 7 százaléka sportol rendszeresen. Az időnk kevés, a sportlehetőség drága, de mivel az emberek 100 százaléka étkezik, első lépcsőként az étkezőasztalnál is tehetünk az egészségünkért. Praktikus tanácsok háziasszonyoknak!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 09. czefernek.lena

Egyes felmérések szerint a magyaroknak csupán 7 százaléka sportol rendszeresen. Az időnk kevés, a sportlehetőség drága, de mivel az emberek 100 százaléka étkezik, első lépcsőként az étkezőasztalnál is tehetünk az egészségünkért. Praktikus tanácsok háziasszonyoknak!


Az egyre nagyobb stressz, a rohanó életmód és a lopva elfogyasztott étkezések bizony nem csupán az alakjukért aggódó anyukák és sörhasat növesztő, ülőmunkát végző apukák, de bizony a gyermekek szervezetét is megviselhetik. Egy régi mondás szerint azonban nincsen lehetetlen, csupán tehetetlen ember. Ne higgyünk tehát a lustábbik énünknek, ha egészséges életről és életmódváltásról van szó! A Táplálkozási Fórum tanácsai nyomán összegyűjtöttük azt a néhány apróbb változtatást, amellyel rengeteget tehetünk családunkért, ráadásul továbbra is mindenki elégedetten távozhat az étkezőasztaltól!

Fő a változatosság!
A megfelelő tápanyagok biztosítása érdekében ne féljünk elhagyni a jól bevált recepteket. A változatos ízvilág, elkészítési mód és a színes hozzávalók biztosítják azt, hogy minden szükséges vitamint magunkhoz vegyünk

Le a zsírral!
Bár a zsír káros szerepe régóta ismert, a magyaros konyha továbbra is kötelezőnek tartja a használatát. Alkalmazzunk inkább étolajat, és ahol csak tehetjük, váltsuk ki a sütést gőzöléssel, párolással, fóliában vagy teflonban sült ételekkel. Ugyanez érvényes a rántásra is, a habarást elkészíthetjük keményítő segítségével.

Sok a só
Az ízlésünket otthonról hozzuk, ám a berögzült étkezési szokásokat meg lehet változtatni! A só mérséklése tipikus példa, egy idő után már nem is fog feltűnni, hogy kevesebb a só, ráadásul így gyermekünk eleve az egészséges ízvilágot szokja majd meg.

Az édesség legyen ünnep
A cukrozással bánjunk óvatosan, használjunk inkább mézet! A gyerekeket ne szoktassuk az édes íz szeretetére, legyen a sütemény ünnep – hetente egyszer vagy kétszer befejező fogásként tálaljunk csak desszertet.

Tej és gyümölcs- a titkos recept
A kiegyensúlyozott táplálkozás fontos része, hogy megfelelő mennyiségben juttassunk szervezetünkbe tejterméket, zöldséget és gyümölcsöt. Előbbiből válasszuk a kisebb zsírtartalmúakat, utóbbiakat pedig naponta többször is fogyaszthatunk!

Fehér liszt és tészta
Fehér kenyér helyett válasszunk barnát, rizs és tészta helyett együnk burgonyát vagy párolt zöldséget köretként.

A mérték a lényeg
Akkor teszünk jót a szervezetünknek, ha naponta többször (négyszer-ötször) étkezünk, és kerüljük a túlzásokat, vagyis a bőséges illetve túl sovány adagokat Együnk kényelmesen, kapkodás nélkül és lehetőleg mindig hasonló időpontban! Ne kínozzuk magunkat túl szigorú szabályokkal!Nincsenek tiltott élelmiszerek csak veszélyes mennyiségek!

Kerüljük az alkoholt
Mindig fogyasszunk bőséges folyadékot, és a szomjúság oltására ne cukros üdítőket, hanem vizet, teát használjunk. Az alkohol mértékletes fogyasztása szintén hozzájárul egészségünk megőrzéséhez.

Egészséges ételek
Együnk sok halat, zöldséget, főzelékfélét, de fogyaszthatunk bátran zsírszegény húst tojást és hüvelyeseket is. Végezetül figyeljünk a csomagolt élelmiszereken feltüntetett tartalmakra is, hiszen így kiszűrhetjük a magas kalóriatartalmú és alacsony tápanyagértékű termékeket is.