Amit szabad Jupiternek…
Amíg a baba a pocakban van, s később, mikor még csak anyatejet ehet, viszonylag könnyű dolgunk van: „csak” arra kell odafigyelnünk, hogy mi ne fogyasszunk olyan ételt, ami nem tesz jót neki. Egy idő után viszont a család legifjabb tagjának is saját étrendet kell kialakítani.

Amíg a baba a pocakban van, s később, mikor még csak anyatejet ehet, viszonylag könnyű dolgunk van: „csak” arra kell odafigyelnünk, hogy mi ne fogyasszunk olyan ételt, ami nem tesz jót neki. Egy idő után viszont a család legifjabb tagjának is saját étrendet kell kialakítani.
A szoptatás közben fokozatosan ismerkedik meg a baba a különböző ételekkel, ízekkel: számos szakkönyv foglalkozik a hozzátáplálás fázisaival, és azzal, mikor kezdhetünk neki a különböző élelmiszerek étrendbe való beillesztésének. Ám vannak olyan ételek, amelyekre fokozott figyelmet kell fordítanunk, mert kiskorban akár allergiás reakciókat is kiválthatnak. A Családháló csokorba gyűjtötte azokat az élelmiszereket, amelyeket egy kisbaba bátran fogyaszthat és, amelyeket jobb, ha egyelőre messzire elkerülünk.
A hozzátáplálást 5-7 hónapos korban ajánlatos elkezdeni, és a titka a fokozatosságban rejlik. A baba emésztőrendszerének ugyanis meg kell szoknia az új ételeket, és azt is érdemes megfigyelni, egy-egy élelmiszer milyen reakciókat vál ki magzatunknál. Ha egy-két kanál nem vált ki allergiás tüneteket, legközelebb már adhatunk többet és így, fokozatosan juthatunk el az egész adagig. A legkisebb kockázatot az úgynevezett ártalmatlan zöldségek-gyümölcsök jelentik (például alma vagy krumpli), vagyis érdemes ezekkel elkezdeni a sort. Amire érdemes odafigyelni, hogy léteznek kifejezetten allergén ételek (például tejtermékek, mogyoró, kenyér), ezekkel bánjunk fokozottan óvatosan. A baba az első két hónapban hozzászokik a hozzátápláláshoz, szervezete igényli is a több tápanyag-bevitelt, így aztán nem mindig feltétlenül szükséges napra pontosan betartani a hozzátáplálási táblázat minden pontját. Arra is figyeljünk, hogy a családban volt-e tej-vagy gluténallergia, ebben az esetben ugyanis a tejtermékek és kenyérfélék bevezetésével kapcsolatban kérjük ki egy szakember véleményét.
Allergén ételek:
– tejtermékeket csak 8 hónapos kortól adjuk a babának
– tejet csak egy éves kor után adjunk, és két éves korig nem szabad csökkentett zsírtartalmú készítményt fogyasztani a picinek
– botulizmus fertőzés veszélye miatt egy éves korig kerüljük a mézet
– kiflit és kenyeret csak nyolc hónaposan fogyasszon először a baba
– a tojást szigorúan tilos 10 hónapos kor előtt beépíteni az étrendbe
– másfél éves korig kerülendő minden olyan gyümölcs, amely apró magokat tartalmaz (eper, málna, ribizli)
– a mogyoró és a dió könnyen félrenyelhető, továbbá allergizál, ezért csak 1 éves kor után adható, de az amerikai mogyoró még később (két éves korig kerülendő).
–
6 hónapos kortól adhatunk:
– A gyümölcsök közül almát, meggyet, gesztenyét, őszibarackot
– Zöldségekből krumplit, sárgarépát, sütőtököt céklát
– Valamint rizst, zabot, búzát, kukoricát és gabonapelyheket.
7 hónapos kortól adhatunk:
– Banánt, körtét, narancsot, citromot
– Paradicsomot, cukkínit, főtt salátát, brokkolit, fehérrépát, zellert, tököt, uborkát szintén főve, valamint zöldborsót héj nélkül és tökféléket
– Csirke és pulykahúst
– Valamint egy kevéske étolajat, petrezselymet, kaprot, metélőhagymát.
8 hónapos kortól szabad:
– A kenyérhéj, a kifli
– Húsok között a marha, a sertés, a hal, ritkán a csirkemáj
– Tejtermékek közül a kefír, natúr joghurt, túró, sajt, de csak kis mennyiségben
– Gyümölcsök közül a szilva, a ringló, a sárgabarack, a görögdinnye, a sárgadinnye és a cseresznye
– Zöldségek között a zöldborsó, a karalábé, a kelkáposzta, a karfiol, a csicsóka, a sült és főtt vörös- és fokhagyma, spenót, a sóska, a lencse, a sárgaborsó, a felesborsó és a bab
– Valamint az árpa, a rozspehely, a bazsalikom, kakukkfű, borsikafű, borsmenta, szurokfű, citromfű, lestyán és különböző gyümölcsteák
10-11 hónapos kortól szabad:
A káposzta, padlizsán, zöldbab, rebarbara, mángold valamint heti 1-2 alkalommal a főtt tojássárgája.
1 éves kortól ehet a pici:
– Nyers uborkát, retket, nyers vöröshagymát és fokhagymát
– Csicseriborsót, paprikát
– Tehéntejet, vajat, tejszínt, tejfölt, kecsketejet és sajtot valamint juhtúrót és sajtot
– Teljes kiőrlésű gabonát, kölest, hajdinát, mézet, tojásfehérjét, valamint gyógynövényteákat.
Másfél éves kortól lehet:
– Kiwit, ribiszkét, feketeribiszkét, szedret, egrest, c sipkebogyót, áfonyát, somot, málnát, epret szamócát valamint déligyümölcsöket enni.
– Malátakávé, kakaót inni.
Még mindig nem szabad:
– Az olajos magvak, a csonthéjasok és a gomba csak három éves kortól ajánlott
– A szója és a szójából készült termékeket pedig hat éves kortól lehet fogyasztani
– Kerüljük továbbá a szénsavas és cukros üdítők bevitelét is.