Amit szabad Jupiternek…

Amíg a baba a pocakban van, s később, mikor még csak anyatejet ehet, viszonylag könnyű dolgunk van: „csak” arra kell odafigyelnünk, hogy mi ne fogyasszunk olyan ételt, ami nem tesz jót neki. Egy idő után viszont a család legifjabb tagjának is saját étrendet kell kialakítani.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 02. czefernek.lena

Amíg a baba a pocakban van, s később, mikor még csak anyatejet ehet, viszonylag könnyű dolgunk van: „csak” arra kell odafigyelnünk, hogy mi ne fogyasszunk olyan ételt, ami nem tesz jót neki. Egy idő után viszont a család legifjabb tagjának is saját étrendet kell kialakítani.


A szoptatás közben fokozatosan ismerkedik meg a baba a különböző ételekkel, ízekkel: számos szakkönyv foglalkozik a hozzátáplálás fázisaival, és azzal, mikor kezdhetünk neki a különböző élelmiszerek étrendbe való beillesztésének. Ám vannak olyan ételek, amelyekre fokozott figyelmet kell fordítanunk, mert kiskorban akár allergiás reakciókat is kiválthatnak. A Családháló csokorba gyűjtötte azokat az élelmiszereket, amelyeket egy kisbaba bátran fogyaszthat és, amelyeket jobb, ha egyelőre messzire elkerülünk.

A hozzátáplálást 5-7 hónapos korban ajánlatos elkezdeni, és a titka a fokozatosságban rejlik. A baba emésztőrendszerének ugyanis meg kell szoknia az új ételeket, és azt is érdemes megfigyelni, egy-egy élelmiszer milyen reakciókat vál ki magzatunknál. Ha egy-két kanál nem vált ki allergiás tüneteket, legközelebb már adhatunk többet és így, fokozatosan juthatunk el az egész adagig. A legkisebb kockázatot az úgynevezett ártalmatlan zöldségek-gyümölcsök jelentik (például alma vagy krumpli), vagyis érdemes ezekkel elkezdeni a sort. Amire érdemes odafigyelni, hogy léteznek kifejezetten allergén ételek (például tejtermékek, mogyoró, kenyér), ezekkel bánjunk fokozottan óvatosan. A baba az első két hónapban hozzászokik a hozzátápláláshoz, szervezete igényli is a több tápanyag-bevitelt, így aztán nem mindig feltétlenül szükséges napra pontosan betartani a hozzátáplálási táblázat minden pontját. Arra is figyeljünk, hogy a családban volt-e tej-vagy gluténallergia, ebben az esetben ugyanis a tejtermékek és kenyérfélék bevezetésével kapcsolatban kérjük ki egy szakember véleményét.

Allergén ételek:

–         tejtermékeket csak 8 hónapos kortól adjuk a babának

–         tejet csak egy éves kor után adjunk, és két éves korig nem szabad csökkentett zsírtartalmú készítményt fogyasztani a picinek

–         botulizmus fertőzés veszélye miatt egy éves korig kerüljük a mézet

–         kiflit és kenyeret csak nyolc hónaposan fogyasszon először a baba

–         a tojást szigorúan tilos 10 hónapos kor előtt beépíteni az étrendbe

–         másfél éves korig kerülendő minden olyan gyümölcs, amely apró magokat tartalmaz (eper, málna, ribizli)

–         a mogyoró és a dió könnyen félrenyelhető, továbbá allergizál, ezért csak 1 éves kor után adható, de az amerikai mogyoró még később (két éves korig kerülendő).

–          

6 hónapos kortól adhatunk:

–         A gyümölcsök közül almát, meggyet, gesztenyét, őszibarackot

–         Zöldségekből krumplit, sárgarépát, sütőtököt céklát

–         Valamint rizst, zabot, búzát, kukoricát és gabonapelyheket.

7 hónapos kortól adhatunk:

            – Banánt, körtét, narancsot, citromot

            – Paradicsomot, cukkínit, főtt salátát, brokkolit, fehérrépát, zellert, tököt, uborkát szintén főve, valamint zöldborsót héj nélkül és tökféléket

            – Csirke és pulykahúst

            – Valamint egy kevéske étolajat, petrezselymet, kaprot, metélőhagymát.

8 hónapos kortól szabad:

–         A kenyérhéj, a kifli

–         Húsok között a marha, a sertés, a hal, ritkán a csirkemáj

–         Tejtermékek közül a kefír, natúr joghurt, túró, sajt, de csak kis mennyiségben

–         Gyümölcsök közül a szilva, a ringló, a sárgabarack, a görögdinnye, a sárgadinnye és a cseresznye

–         Zöldségek között a zöldborsó, a karalábé, a kelkáposzta, a karfiol, a csicsóka, a sült és főtt vörös- és fokhagyma, spenót, a sóska, a lencse, a sárgaborsó, a felesborsó és a bab

–         Valamint az árpa, a rozspehely, a bazsalikom, kakukkfű, borsikafű, borsmenta, szurokfű, citromfű, lestyán és különböző gyümölcsteák

10-11 hónapos kortól szabad:

A káposzta, padlizsán, zöldbab, rebarbara, mángold valamint heti 1-2 alkalommal a főtt tojássárgája.

1 éves kortól ehet a pici:

–         Nyers uborkát, retket, nyers vöröshagymát és fokhagymát

–         Csicseriborsót, paprikát

–         Tehéntejet, vajat, tejszínt, tejfölt, kecsketejet és sajtot valamint juhtúrót és sajtot

–         Teljes kiőrlésű gabonát, kölest, hajdinát, mézet, tojásfehérjét, valamint gyógynövényteákat.

Másfél éves kortól lehet:

–         Kiwit, ribiszkét, feketeribiszkét, szedret, egrest, c sipkebogyót, áfonyát, somot, málnát, epret szamócát valamint déligyümölcsöket enni.

–         Malátakávé, kakaót inni.

Még mindig nem szabad:

–         Az olajos magvak, a csonthéjasok és a gomba csak három éves kortól ajánlott

–         A szója és a szójából készült termékeket pedig hat éves kortól lehet fogyasztani

–         Kerüljük továbbá a szénsavas és cukros üdítők bevitelét is.