Aszaltparadicsomos-tonhalas spagetti házi pestoval

Az eredeti pesto bazsalikomból, fenyőmagból, parmezánból, olívaolajból készül és kizárólag kézzel zúzzák össze.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 05. Paulik András

Az eredeti pesto bazsalikomból, fenyőmagból, parmezánból, olívaolajból készül és kizárólag kézzel zúzzák össze. 


Ma már azonban egyre elterjedtebb az egyéb zöldnövények használata is, mint a rukkola, petrezselyemzöld, spenót, medvehagyma. Mindegyik nagyon finom, érdemes kísérletezni. A fenyőmag nehezen hozzáférhető, elterjedtebb a kínai változat, de ennek kesernyés íze van. Így választhatunk más olajos magvakat is. A pestot sokféleképpen fel lehet használni, és a hűtőben pár hétig eláll.

Hozzávalók:

35 dkg spagetti

30 levél bazsalikom

1 csokor petrezselyem

5 dkg dió

3 gerezd fokhagyma

5 dkg parmezán sajt vagy grana pradano

fél dl extra szűz olívaolaj

1 fej vöröshagyma

1 evőkanál friss sajt vagy ricotta

8-10 szem aszalt paradicsom

só, frissen őrölt bors

A bazsalikomot és a petrezselymet megmossuk, szárazra töröljük a leveleket és apóra vágjuk.

A diót összetörjük, a parmezánt lereszeljük. A zöldfűszereket az olívaolajjal, zúzott fokhagymával, parmezánnal, ízlés szerint borssal, aprítógépben összedolgozzuk (aprító hiányában botmixerrel). Ez lesz a pesto. Keverjünk hozzá még egy evőkanál friss sajtot is.

A spagettit bő, forró, sós vízben megfőzzük. A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. Kevés olívaolajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a tonhalkonzerv tartalmát és az aszalt paradicsomot. Összeforgatjuk a leszűrt tésztával és a tésztával elkeverjük a pestot.

Reszelt sajttal kínáljuk.