Aszaltszilvás gyümölcskenyér csokoládémázban

Kedden, szerdán és ma azoknak ajánlunk karácsonyi menüt, akik szeretnek rákészülni a dolgokra. Még van idő beszerezni a szükséges alapanyagokat, bár talán kicsivel több időt kell szánni azok beszerzésére. Alább az ünnepi vacsora harmadik részét ismertetjük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 12. Paulik András

Kedden, szerdán és ma azoknak ajánlunk karácsonyi menüt, akik szeretnek rákészülni a dolgokra. Még van idő beszerezni a szükséges alapanyagokat, bár talán kicsivel több időt kell szánni azok beszerzésére. Alább az ünnepi vacsora harmadik részét ismertetjük.


(2 db közepes kenyérhez)

Hozzávalók:

2 dl joghurt

2 tojás

30 dkg liszt

1 csomag sütőpor

8-9 evőkanál méz vagy 15 dkg cukor

1 dl olaj

25 dkg aszalt szilva

5 dkg mazsola

1 teáskanál rumaroma vagy rum

5 dkg étcsokoládé

5 dkg őrölt mandula vagy dió

fél vaníliarúd, vagy 1 teáskanál vanília eszencia

2 teáskanál kakaópor

1-2 teáskanál őrölt fahéj

1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg

1 mokkáskanál őrölt szerecsendió

Mázhoz:

15 dkg étcsokoládé

1-2 evőkanál méz

4 -5 evőkanál őrölt mandula

A szilvát mazsola méretűre vágjuk. A mazsolát átválogatjuk, megmossuk. A gyümölcsöket  kör alakú kicsi (kisebb margarinos doboz méretű) mikrózható edénybe tesszük, rálocsoljuk a rumaromát, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Betesszük 2-3 percre a mikróba.

A joghurtot a tojásokkal simára keverjük, hozzáadjuk a mézet és a vaníliás cukrot, és összekeverjük. A sütőport elkeverjük a lisztben. A lisztet és az olajat is keverőtálba öntjük, és az egészet jól összedolgozzuk. A gyümölcsöket leszűrjük, és a tésztához adjuk. A csokit apróra vágjuk, és ezt is belekeverjük, ugyanígy az őrölt mandulát is. Legvégül kakaóval, fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval fűszerezzük.

A masszát kétfelé osztjuk, és előmelegített sütőben 175 fokon 35 percig sütötjük.

Amikor megsült, rácsra borítjuk. Vizet forralunk, beletesszük a párolóbetétet, és gőz fölött, mézzel és pálinkával megolvasztjuk az összetört csokoládét. A csokimázat forrón eloszlatjuk a kenyereken. Megszórjuk őrölt mandulával. Akkor lesz jó, ha megdermed rajta a csoki.