Családháló

Kezdőoldal Partedli Az erőszak nem segít a válogatós gyermeknél

Az erőszak nem segít a válogatós gyermeknél

Hiába a szülői erőltetés, a válogatós gyermek vélhetően az is marad – állapította meg egy amerikai tanulmány. A kutatók azonban kiderítették azt is, hogy az étkezőasztalnál mutatott folyamatos szigor rosszat tesz a szülő-gyermek kapcsolatnak, az elfogyasztott ételek során azonban nem változtat- írja a csalad.hu.

csalad.hu,

Egy rosszul sikerült közös étkezés hosszabb-rövidebb időre romba tudja dönteni a családi békét. A Michigani Egyetem (UM) kutatói arra voltak kíváncsiak, miért válogat egyre több gyermek az ételek között, és milyen hatása van az asztal körüli feszültségnek, vitáknak a családi életre. A válasz ez utóbbi kérdésre röviden annyi: nagyon rossz.

Az amerikai kutatásról a kínai China Daily című angol nyelvű lap beszámolójában azt írja, a szülő-gyermek viszonyra is rossz hatással van, ha a felnőttek következetesen és folyamatosan igyekeznek a fiatalokat verbális erőszakkal rávenni arra, hogy az előttük lévő ételt fogyasszák el. Függetlenül attól, hogy ők éppen kívánják-e vagy szeretik-e azt. A szülői rámenősség mögött az esetek jelentős részében szimpla jószándék áll, úgy érzik, a fiatalnak mindenképpen szüksége van az ételre például azért, hogy rendesen fejlődjön, nőjön.

Julie Lumeng professzor, táplálkozástudományi szakember azt mondta, a vizsgálatban egy éven keresztül nyomon követett fiatalok súlygyarapodása stabil és folyamatos volt, függetlenül attól, hogy válogatósak voltak-e, vagy gond nélkül megettek-e mindent. Vagyis nem bizonyultak jogosnak azok a félelmek, hogy aki csak bizonyos ételeket fogyaszt el, az mindenképpen lemarad társaitól a fejlődésben. A professzor hozzátette azonban azt is: “a válogatós gyermek szokásain nem tudtak érdemben változtatni a szüleik, függetlenül attól, hogy próbáltak-e nyomást gyakorolni rájuk, vagy sem”.

A cikk itt folytatódik.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Sokkal több a kórokozó egy átlagos gyerekülésen, mint egy WC-ülőkén

A különböző testnedvekkel a hevederre és az ülésekre kenődő baktériumokból még a vécéülőkénél is több tanyázik a gyerekülések környékén.

Close