Bakonyi haramialeves fürjtojással

Az őszi levesek kiváló fogása a haramialeves, amely nem csak tartalmas, hanem izgalmas is. Ebéd közben elmesélhetjük a gyerekeknek, hogy kik voltak a haramiák. Kiváló alkalom lehet arra is, hogy a gyerekek megismerjék a fürjtojást.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 07. Paulik András

Az őszi levesek kiváló fogása a haramialeves, amely nem csak tartalmas, hanem izgalmas is. Ebéd közben elmesélhetjük a gyerekeknek, hogy kik voltak a haramiák. Kiváló alkalom lehet arra is, hogy a gyerekek megismerjék a fürjtojást.


Hozzávalók 5 személyre:

3 db nagy burgonya

3-4 szál sárgarépa

2 nagyobb szál fehérrépa

½ fej karalábé

½  fej zellergumó

2 db közepes vöröshagyma

35 dkg füstölt mangalica oldalas

3-4 nagyobb fej gomba

1 mokkáskanál só

1/2 mokkáskanál őrölt bors

1 teáskanál tárkony

1 mokkáskanál majoranna

1 db babérlevél

2 duci gerezd fokhagyma

olaj

12 db fürjtojás
 

Csipetkéhez:

1 tojás

petrezselyem

 só

liszt
 

Tálaláshoz:

kenyér

petrezselyem

A zöldségeket megpucoljuk. A vöröshagymát apróra, a burgonyát kockára, a répákat karikára vágjuk. A gombát megtisztítjuk, a kalapját és a szárát is felaprítjuk. Az oldalast 6 egyenlő darabra vágjuk fel.

5 literes lábasban olajat melegítünk, üvegesre pároljuk rajta a hagymát, és megforgatjuk a zöldségeket, elhelyezzük rajta az oldalas darabokat és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a karalábét és a zellert, valamint a pucolt fokhagymákat. Fűszerezzük sóval, borssal, majorannával, tárkonnyal, babérlevéllel.(Időközben pótoljuk az elfőtt vízmennyiséget.)

Ha megfőtt a hús, és megpuhultak a zöldségek, a zellert, karalábét kivesszük belőle. Egy tojásból, apróra vágott petrezselyemmel, csipet sóval, és annyi liszttel, amennyit felvesz, csipetkét gyúrunk, és a levesbe szaggatjuk. Utána egyesével beleütjük a tojásokat úgy, hogy fehérjeburokban legyen a sárgája a végén, mint az erőlevesnél.

A csipetke és a tojás pár perc alatt megfő.

 

Tálaláskor megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, és kenyeret kínálunk mellé.