Családi gasztroélmény a sült krumplin és a dinó falatkákon túl

Június 15-én kezdetét vette az Egészségfalók- Együtt főzni jó pályázat, amelynek célja, hogy az egészséges étkezést és főzést népszerűsítse a családok körében. A kezdeményezésről a Kopaszi gáton lévő VakVarjú Beach Bistroban tartott sajtótájékoztatót a két ötletgazda civil szervezet, a KidsOasis és FICSAK, akik így szeretnék felhívni a figyelmet az egészséges és változatos táplálkozás fontosságára.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészségfalók
2018. június 19. Közlemény

A sajtótájékoztatón Király Nóra, a FICSAK elnöke ismertette: a kampány egy internetes játék, egy egész nyarat lefedő közös program a családok számára. Mint mondta, véget ért az iskola, így több hónapig otthon lesznek a gyermekek, de a közös főzés sok szórakozási lehetőséget rejt a vakáció időszakára. Hangsúlyozta: elkötelezett híve az egészséges életmódnak, amely három pillérből áll: rendszeres testmozgásból, egészséges táplálkozásból és lelki egészségből. Kiemelte: szomorú, hogy a statisztikák szerint az elmúlt negyven évben tízszer annyi elhízott gyermek lett. Ezt mindenképp a felnőttek felelősségének tartja, ezért fontos kihívás számára ennek az aránynak a csökkentése.

Az eseményen részt vett Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára. Beszédében hangsúlyozta: az akció és a kormányzat céljai egybevágnak. Véleménye szerint az egészséges életmód a családi otthonok konyhájában kezdődik. Felidézte, hogy a kormányzat a reformmenzával, valamint a büfékínálat átalakításával igyekezett megteremteni a megfelelő táplálkozást iskolaidőben. Az intézkedéseknek köszönhetően a fiatalok azokat az ételeket szokták meg, amelyek nem csupán egészségesek, de finomak is. Fontosnak tartja, hogy az iskolai szünetben se változzon meg az életmód. Jelentős lépésként értékelte továbbá a chipsadó bevezetését, ennek köszönhetően ugyanis érezhetően visszaesett a cukrozott, szénsavas üdítők forgalma, amire a nemzetközi sajtó is felfigyelt. Magyarországon sikerült megállítani a világban egyre nagyobb problémát jelentő elhízás romló tendenciáját – tette hozzá.

Gyetvainé Zováth Anikó, a KidsOasis Nonprofit Kft. ügyvezetője, úgy fogalmazott: “dinóhusin és sült krumplin túl is van élet”. A családi turizmus képviselőjeként fontosnak tartja, hogy ne csupán milánói makarónit vagy halrudakat helyezzenek ki a szállodák a svédasztalokra. Ismertette, hogy a kampány keretében augusztus 15-éig küldhetik a családok a recepteket, amelyekből utána szakmai zsűri választja ki az egészséges, kreatív és gyermekbarát alkotásokat, tippeket. Elmondása szerint pályázatra olyan szülők jelentkezését várják, akik számára fontos, hogy családjuk számára finom és egészséges alapanyagokból készülő, változatos ételeket készítsenek, illetve fogyasszanak. Fontos szempontként említette, hogy az étel és a tálalás is gyerekbarát és kreatív legyen. Tájékoztatott arról is, hogy szeptember 1-jétől 23-áig lehet majd szavazni. Azután ismét a zsűrin a sor: ők határozzák meg, hogy a tizenöt legtöbb voksot elért játékos közül melyik öt küzdhet meg októberben, egy budapesti főzőiskolában a fődíjért, az Egészségfalók címért és egy hétvégéért egy minősített családbarát szálláshelyen. Végül felhívta a figyelmet arra, hogy a pályázattal kapcsolatos további részleteket az egeszsegfalok.hu oldalon lehet találni.

Vrábel Krisztina gasztroblogger, az ötfős zsűri egyik tagja elmondása szerint erősen hisz benne, hogy az egészséges életmód a családban kezdődik. Wolf András séf, a zsűri másik tagja úgy fogalmazott: a természet olyan jól van összerakva, hogy a minőségi alapanyagok egyben egészségesek is. Egy ország megítélése nagyban függ a gasztrokultúrájától – tette hozzá.

A családias hangulatú sajtótájékoztató végén a felszólalók és a résztvevők gyermekeikkel közösen készítettek néhány finom ételt, amelyet közösen fogyasztottak.