Cseh burgonyaleves

A cseh ételek rendkívül ízletesek és sok esetben közel állnak a magyar ízvilághoz. Ezt az egyszerű ételt apró változtatásokkal többféleképpen is készítik. Ami elengedhetetlen belőle: a megadott zöldségek és a majoranna. Desszerttel kiegészítve akár főételként is megállja a helyét.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 29. szabo.daniel

A cseh ételek rendkívül ízletesek és sok esetben közel állnak a magyar ízvilághoz. Ezt az egyszerű ételt apró változtatásokkal többféleképpen is készítik. Ami elengedhetetlen belőle: a megadott zöldségek és a majoranna. Desszerttel kiegészítve akár főételként is megállja a helyét.


Hozzávalók 6 személyre:

70 dkg burgonya
30 dkg sárgarépa
25 dkg szeletelt gombakonzerv vagy szárított gomba
5 dl tej
5 dl víz
1 db bio leveskocka, de ez elhagyható
2 teáskanál majoranna
5 szem szegfűbors
3 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél
5 dkg vaj vagy olaj

A burgonyát megmossuk, megpucoljuk, így járunk el a répával is. A burgonyát apróbb kockára, a répát karikára vágjuk. A zsíradékot felmelegítjük, megforgatjuk rajta a zöldségeket és a lecsöpögtetett gombát.
Felöntjük tejjel és vízzel, majd fűszerezzük. A szegfűborsot tegyük fűszertojásba és úgy helyezzük bele. A fokhagymákat megpucolva, egészben hozzáadjuk. A leves akkor jó, ha zöldségek megpuhultak. Ha elkészült, vegyük ki belőle  a fűszertojást, a babérlevelet. Friss kenyérrel tálaljuk.