Csodálatos, egyszerű édességek, amikbe nem kell cukor
Ha lemondok a cukorról, akkor már nem is ehetek többé süteményt? Se tortát? Dehogynem, csak egy néhány teljesen egyszerű trükk kell hozzá. Cikkünk illusztrációját a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekei rajzolták.
Ha lemondok a cukorról, akkor már nem is ehetek többé süteményt? Se tortát? Dehogynem, csak egy néhány teljesen egyszerű trükk kell hozzá. Cikkünk illusztrációját a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekei rajzolták.
Hihetetlenül egészségtudatosak kezdünk lenni, már nemcsak akkor választjuk a cukormenteset a cukros helyett, ha fogyni akarunk. Egyre több család hagyja el a fehér cukrot pusztán azért, mert egészségtelen. Ezzel a törekvéssel párhuzamosan egyre több remek konyhai trükk indul útjára a neten, olyan alapanyagok és technológiák járnak körbe gasztroblogról gasztromagazinra, amikkel helyettesíthető a cukor.
Mindenmentes csokikrém
A helyettesítő megoldások nem feltétlenül jelentenek édesítőszert, lehet olyan, természetesen édes hozzávaló is, ami ízéből átad annyit a desszertnek, hogy már nem lesz szükség cukorra. Ilyen édes alapanyag a banán, az alma, a datolya vagy a mazsola. Olyan kedves süteményreceptjeinket sütöttem meg, amelyek vagy teljesen cukormentesek, sőt szénhidrátban is szegények, vagy valamilyen édes hozzávalóval váltottam ki bennük a cukrot, és persze mind nagyon-nagyon finomak.
Mivel helyettesítsem a cukrot?
Amikor életemben először nekiálltam cukormentesen sütni, egyszerűen fogtam a kezem ügyében lévő édesítőt, és lecseréltem a süteményhez szükséges cukor mennyiségét ugyanannyi helyettesítőre. Az eredmény katasztrofális, ehetetlen lett, mert az adott cukorhelyettesítő éppen nem bírta jól a hőt, és a sütemény teljesen élvezhetetlen volt.
Kiderült, hogy nem minden mesterséges édesítő bírja a hőkezelést: az aszpartam és a szacharin teljesen elveszti erejét, a szorbit és az eritrit, valamint a ciklamát alapú édesítőszerek viszont jól elvannak a sütőben is. Sokan szeretik a xilitet vagy nyírfacukrot is, másokat viszont csúnyán meghajtja, ráadásul van egy elég komoly mellékíze, ami bizonyos mennyiség fölött zavaró lehet.
Az sem mindegy, mennyi
Nem minden cukorhelyettesítő édesít a cukorral azonos mértékben. Néhány édesítő a cukornál erősebb, más pedig gyengébb hatással bír. Szerencsére ezt jelezni szokták az adott termék csomagolásán, érdemes alaposan utána nézni, sőt, azt is ki kell kísérletezni, ki-mennyire érez mellékízt ezeknek a szereknek az alkalmazásakor. Az én tapasztalataim szerint úgy működik jól az édesítő használata, ha nem éppen annyit teszek bele a süteménybe, amennyi cukrot a recept előírna, hanem kevesebbet, körülbelül a háromnegyedét, így biztosan nem merül fel semmilyen mellékíz.
Mazsolás mákpite
Ez a recept nem édesítővel, hanem természetes, de nem fehér cukros alapanyagokkal adja meg az ízt a süteménynek. A tésztát a mazsola, a mákos krémet pedig a lekvár édesíti. A mákban alig van szénhidrát, viszont tele van remek tápanyagokkal, tehát nemcsak a bejglibe érdemes beletenni.
Alapanyagok:
A tésztához:
- 1 tojás
- 100 gramm zabpehely
- 50 gramm kókuszreszelék
- 50 gramm darált mandula
- egy csipet só
- 20 gramm vaj
- 60 gramm mazsola vagy datolya
- narancslé
A mákkrémhez:
- 300 gramm mák
- 1-2 dl cukormentes lekvár (szilva, barack vagy akár narancs is jó)
A mazsolát néhány órára frissen facsart narancslébe áztatom. A zabpelyhet, kókuszreszeléket, mandulát aprítógépben összedarálom, majd hozzáadom a tojást, az olvasztott vajat és a leszűrt mazsolát és az egészet egynemű masszává dolgozom össze. Egy nagy vagy sok kicsi piteformát kibélelek sütőpapírral (kis formák esetén papír helyett alaposan kivajazom a formát), és belenyomkodom a tésztát. Fél órára a hűtőbe teszem. A mákhoz annyi lekvárt adok, hogy éppen keverhető, de nem folyós massza legyen belőle. A mákos keveréket a tésztába simítom. A sütőt előmelegítem 175 fokosra, a tésztára szeletelem a gyümölcsöt, és körülbelül 30 perc alatt megsütöm.
A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!