Ebből bármennyit megennél: crumble, azaz morzsasüti
Ebből a finomságból nem lehet annyit készíteni, hogy ne fogyjon el. Lehet melegen és hidegen is falatozni, az ínyencek vanília öntettel vagy fagyival is tálalhatják. Ha jó érett, édes gyümölcsből készül, akkor a cukrot elhagyhatjuk, és csak a liszttel, meg a fűszerekkel keverjük össze.
Ebből a finomságból nem lehet annyit készíteni, hogy ne fogyjon el. Lehet melegen és hidegen is falatozni, az ínyencek vanília öntettel vagy fagyival is tálalhatják. Ha jó érett, édes gyümölcsből készül, akkor a cukrot elhagyhatjuk, és csak a liszttel, meg a fűszerekkel keverjük össze.
A saját levében párolódik meg a gyümölcs a morzsaréteg alatt, így a benne lévő cukor elég édességet ad. Ha különlegesen szép színeket akarunk varázsolni, szórjuk meg egy kevés bogyós gyümölccsel, pár szem áfonya, szeder, málna vagy akár érett bodzabogyó csodás látványt nyújt.
Hozzávalók:
1, kg alma vagy körte
2 evőkanál+ 10 dkg (barna)cukor
2 ek+15 dkg (rétes)liszt
10 dkg vaj+ a forma kikenéséhez
10 dkg dió
őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, citromhéj
Elkészítés:
A gyümölcsöt megtisztítani, apróra összevágni, összekeverni a 2 evőkanál cukor, összesen 1 kávéskanálnyi fűszer és a 2 evőkanál liszt keverékével. Az egészet egy kivajazott hőálló tálba önteni és megszórni a morzsával.
A morzsa elkészítése: A cukrot a vajjal és liszttel villával összemorzsolni, hozzákeverni a durvára vágott vagy darált diót.
Előmelegített sütőben közepes hőfokon kb. 30 percig sütni.
Az étel gyorsan és akár előző este is elkészíthető. Az adagok 4 személyre szólnak, de persze ez attól függ, hogy mekkora étvágyú a család. A gyakorlott háziasszonyok ezt úgyis tudják, a kevésbé gyakorlottak pedig bátran kísérletezzenek!