Ezt ajánljuk karácsonyi menünek – receptek, tippek

Ha szeretitek a hagyományos karácsonyi fogásokat mégis vágytok valami újdonságra és azt sem szeretnétek, hogy megterhelje a gyomrotokat, akkor az idei menünk telitalálat lesz. A halat zsemlemorzsa helyett a japán kenyérmorzsába, pankoba forgattuk, ami kevesebb zsiradékot vesz fel a külseje mégis ropogós. A káposztaleveleket pedig szőlőlevélre cseréltük és azokat töltöttük meg.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
karácsony
2013. december 12. gasztroreka

Ha szeretitek a hagyományos karácsonyi fogásokat mégis vágytok valami újdonságra és azt sem szeretnétek, hogy megterhelje a gyomrotokat, akkor az idei menünk telitalálat lesz. A halat zsemlemorzsa helyett a japán kenyérmorzsába, pankoba forgattuk, ami kevesebb zsiradékot vesz fel a külseje mégis ropogós. A káposztaleveleket pedig szőlőlevélre cseréltük és azokat töltöttük meg.


Szentestére:

Fűszeres sütőtökkrémleves

Hozzávalók 4 főre:

1 kg sütőtök

1 nagy fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2-3 cm gyömbérgyökér darab

5 dl tejszín

8 dl húsleves vagy zöldség alaplé

1 kis ág rozmaring

3-4 db zsályalevél

2 db madárszemű chili

2 db fahéjrúd

olívaolaj

5 dkg vaj

frissen őrölt bors

citromos só

A tököt félbe vágjuk, és a magházát eltávolítjuk. (Vagy az is elképzelhető, hogy eleve egy fél darab egy kilós tökhöz jutottunk hozzá.) A tököt egy tepsibe tesszük. A zsályaleveleket, a rozmaringleveleket, a chilit, a frissen reszelt gyömbért, a fahéjrudat, a sót és a borsot összekeverjük az olívaolajjal. A fűszeres olajjal megkenjük a tököt. Letakarjuk alufóliával és megsütjük. Ha megsült, leszedjük róla a fahéjrudat és a chilit.

A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk és olaj-vaj keverékén üvegesre pároljuk, hozzá kanalazzuk a fűszeres sült tök húsát és felöntjük alaplével. Ha felforrt, akkor botmixer-rel dolgozzuk össze, hogy ne legyen darabos. Majd öntsük hozzá a tejszínt és melegítsük még egy kicsit, ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal.

Ízlés szerint kínálhatjuk pirított magvakkal, kenyérkockával, tökmagolajjal, tejhabbal.

Tipp: ha nem kapunk friss fűszereket, akkor használjunk szárított fűszereket. Az alaplét bio leveskockából és vízből is elkészíthetjük. A madárszemű chili vagy másnéven peperoncino enyhén csípős, így azok számára is kedvező lehet, akik nem szeretik az erős ízeket.

Elkészítési idő: kb. 70 perc

Lazac parmezános pankobundában, brokkolis burgonyasalátával

Hozzávalók a lazachoz:

1,5 kg vadvízi lazac

liszt

2 db „M”-es méretű tojás

panko morzsa

5 dkg reszelt parmezán

5 dl napraforgó olaj

só, bors

Hozzávalók a salátához:

40 dkg brokkoli

60 dkg burgonya

5 dkg egész dió

kis csokor friss snidling

12 evőkanál szőlőmagolaj

4 evőkanál tokaji tárkonyos borecet

citromos só

frissen őrölt tarka bors

A lazac elkészítése:

Ha mirelit lazacot használunk, akkor megvárjuk, amíg a lazac felenged. Panírozás előtt ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A lazac darabokat vékonyan beleforgatjuk a lisztbe, majd a felvert tojásba mártjuk és végül a parmezánnal összekevert pankoba. Forró olajban aranybarnára sütjük mind a két oldalát és papírtörlővel bélelt tányéron lecsepegtetjük.

A saláta elkészítése:

A burgonyát alaposan megmossuk, a brokkolit rózsáira szedjük. A burgonyát héjában megfőzhetjük, mert utána könnyebb pucolni. A brokkoli pedig sós, lobogó vízben viszonylag gyorsan megpuhul. (Egyiknél sem az a cél, hogy pépes legyen.) A főtt burgonyának lehúzzuk a héját és karikára vágjuk. Egy salátástálba tesszük a főtt zöldségeket. Az olajat a borecettel és a fűszerekkel összekeverjük, és a zöldségeket leöntjük a keverékkel. A salátát megszórjuk dióval és apróra vágott snidlinggel, lazán összeforgatjuk.

A lazacot és a salátát együtt tálaljuk. A lazac frissen a sütés után a legfinomabb.

Elkészítési idő: 60-70 perc

Tipp: a panko morzsa nagyobb élelmiszerüzletekben és kulináris boltokban, webáruházakban kapható. Otthon is készíthetünk hasonlót. A kenyérről távolítsuk el a héját és alacsony hőfokon sütőben szárítsuk meg, majd reszeljük le vagy aprítógéppel dolgozzuk szilánkosra. Fontos, hogy nagyobb, durvább szerkezetű morzsát kapjunk, ne finomra daráltat. A szőlőmagolaj helyett használhatunk extra szűz olívaolajat, a tárkonyos borecet helyett pedig fehérborecetet, a citromos só helyett pedig tengeri sót vagy kősót.