Fehér gyöngybab leves
Klasszikus téli egytál étel, hideg napokra. Ezután nem kell más, csak egy kis desszert.

Klasszikus téli egytál étel, hideg napokra. Ezután nem kell más, csak egy kis desszert.
Hozzávalók 6 adaghoz:
2 nagy evőkanál kolbászsír
0,5 kg fehér gyöngybab
20 dkg sárgarépa
1 db nagy fej vöröshagyma
3-4 db nagyméretű burgonya
2 db bio húsleves kocka
2 evőkanál paradicsompüré
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál majoránna
1 mokkáskanál őrölt köménymag
1 teáskanál só
1 mokkáskanál őrölt bors
1 nagyobb szál babérlevél
1 csokor petrezselyem
5 dkg száraz levestészta
Tálaláshoz:
Kenyér, tejföl, ecet
A babot átválogatjuk, megmossuk és előző este bő vízbe beáztatjuk. Másnap átmossuk, leöblítjük, és leszűrjük. A hagymát, a répát, és a burgonyát megpucoljuk. A hagymát apróra vágjuk, a répát karikára, a burgonyát kisebb kockákra. A zsírt felmelegítetjük, és üvegesre pároljuk rajta a hagymát. Megszórjuk pirospaprikával, és félrehúzzuk a tűzről. Hozzáadjuk a répát és a babot, és az egészet átforgatjuk a paprikás alapon. Felöntjük vízzel és visszatesszük a tűzre. Beleszórjuk a burgonya kockákat. Hozzáadjuk a köményt, a majoránnát, a petrezselymet, a leveskockát, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a paradicsomsűrítményt.
Mikor felforrt lefedjük, és takarékra tesszük. Amikor az összes alapanyag megpuhult, beleszórjuk a levestésztát és még 10 percig főztem.
Tejföllel, kenyérrel, apróra vágott petrezselyemmel, ízlés szerint ecettel tálaljuk.