Fehér gyöngybab leves

Klasszikus téli egytál étel, hideg napokra. Ezután nem kell más, csak egy kis desszert.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 12. Paulik András

Klasszikus téli egytál étel, hideg napokra. Ezután nem kell más, csak egy kis desszert.


Hozzávalók 6 adaghoz:
 

2 nagy evőkanál kolbászsír

0,5 kg fehér gyöngybab

20 dkg sárgarépa

1 db nagy fej vöröshagyma

3-4 db nagyméretű burgonya

2 db bio húsleves kocka

2 evőkanál paradicsompüré

1 teáskanál őrölt pirospaprika

1 teáskanál majoránna

1 mokkáskanál őrölt köménymag

1 teáskanál só

1 mokkáskanál őrölt bors

1 nagyobb szál babérlevél

1 csokor petrezselyem

5 dkg száraz levestészta
 

Tálaláshoz:

Kenyér, tejföl, ecet
 

A babot átválogatjuk, megmossuk és előző este bő vízbe beáztatjuk. Másnap átmossuk, leöblítjük, és leszűrjük. A hagymát, a répát, és a burgonyát megpucoljuk. A hagymát apróra vágjuk, a répát karikára, a burgonyát kisebb kockákra. A zsírt felmelegítetjük, és üvegesre pároljuk rajta a hagymát. Megszórjuk pirospaprikával, és félrehúzzuk a tűzről. Hozzáadjuk a répát és a babot, és az egészet átforgatjuk a paprikás alapon. Felöntjük vízzel és visszatesszük a tűzre. Beleszórjuk a burgonya kockákat. Hozzáadjuk a köményt, a majoránnát, a petrezselymet, a leveskockát, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a paradicsomsűrítményt.

Mikor felforrt lefedjük, és takarékra tesszük. Amikor az összes alapanyag megpuhult, beleszórjuk a levestésztát és még 10 percig főztem.

Tejföllel, kenyérrel, apróra vágott petrezselyemmel, ízlés szerint ecettel tálaljuk.