Fehérboros korhelyleves

A korhelyleves igazi újévi étel, másnaposságra igazi elíxir. Fogyasztása természetesen egyéb esetben is ajánlott. Olcsó, tartalmas egytálétel. Fehérborral pedig még finomabb.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 30. Paulik András

A korhelyleves igazi újévi étel, másnaposságra igazi elíxir. Fogyasztása természetesen egyéb esetben is ajánlott. Olcsó, tartalmas egytálétel. Fehérborral pedig még finomabb.


Hozzávalók:

70 dkg fehérboros savanyú káposzta

5-6 szál sárgarépa

2 szál fehérrépa

1 fej zellergyökér

1 csokor petrezselyem

2 dl száraz fehérbor

25 dkg parasztkolbász

2 közepes méretű vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

1 db babérlevél

1-2 teáskanál só

1 mokkáskanál bors

2 teáskanál majoránna

2 teáskanál csombor

fél dl napraforgóolaj

8 dkg bolti csipetke (vagy két tojásból házi csipetke)

Tálaláshoz:

tejföl, kenyér

Öt literes lábast vékonyan kiolajozunk. A kolbászt karikára vágjuk, és megpirítjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és üvegesre pároljuk.

A répákat megpucoljuk, karikára vágjuk és átforgatjuk a kolbászos-hagymás alapon. Felöntöm borral. Hozzáadjuk a káposztát levével együtt. (Ha kell, összevagdossuk).

Babérlevéllel, csomborral, sóval és borssal ízesítjük. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk és egészben helyezzük bele, ugyanígy teszünk a zellerrel is, csak azt félbe is vágjuk.

Felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, és puhára főzzük az alapanyagokat.

Ha a répa megpuhul, beleöntjük a csipetkét és további 5-10 percig főzzük.

Tálalásnál tejfölt és friss kenyeret kínálunk hozzá, és gondosan ügyelünk arra, hogy a fokhagymát, babérlevelet, csomborszálakat, zellerdarabokat mellőzzük a leves tányérba szedésekor.