Fehérboros korhelyleves
A korhelyleves igazi újévi étel, másnaposságra igazi elíxir. Fogyasztása természetesen egyéb esetben is ajánlott. Olcsó, tartalmas egytálétel. Fehérborral pedig még finomabb.

A korhelyleves igazi újévi étel, másnaposságra igazi elíxir. Fogyasztása természetesen egyéb esetben is ajánlott. Olcsó, tartalmas egytálétel. Fehérborral pedig még finomabb.
Hozzávalók:
70 dkg fehérboros savanyú káposzta
5-6 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 fej zellergyökér
1 csokor petrezselyem
2 dl száraz fehérbor
25 dkg parasztkolbász
2 közepes méretű vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél
1-2 teáskanál só
1 mokkáskanál bors
2 teáskanál majoránna
2 teáskanál csombor
fél dl napraforgóolaj
8 dkg bolti csipetke (vagy két tojásból házi csipetke)
Tálaláshoz:
tejföl, kenyér
Öt literes lábast vékonyan kiolajozunk. A kolbászt karikára vágjuk, és megpirítjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és üvegesre pároljuk.
A répákat megpucoljuk, karikára vágjuk és átforgatjuk a kolbászos-hagymás alapon. Felöntöm borral. Hozzáadjuk a káposztát levével együtt. (Ha kell, összevagdossuk).
Babérlevéllel, csomborral, sóval és borssal ízesítjük. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk és egészben helyezzük bele, ugyanígy teszünk a zellerrel is, csak azt félbe is vágjuk.
Felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, és puhára főzzük az alapanyagokat.
Ha a répa megpuhul, beleöntjük a csipetkét és további 5-10 percig főzzük.
Tálalásnál tejfölt és friss kenyeret kínálunk hozzá, és gondosan ügyelünk arra, hogy a fokhagymát, babérlevelet, csomborszálakat, zellerdarabokat mellőzzük a leves tányérba szedésekor.