Fiatalodj a hűtőből!

Női magazinok, webszájtok tele vannak az étkezésről szóló cikkekkel. Lehetetlen eligazodni a fogyókúrákról, bioételekről szóló írások között, ezért most összeszedtük azokat az ételeket, amiktől garantáltan fiatalabb, frissebb lehet, akár fogyasztja, akár pakolásként használja. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 22. Paulik András

Női magazinok, webszájtok tele vannak az étkezésről szóló cikkekkel. Lehetetlen eligazodni a fogyókúrákról, bioételekről szóló írások között, ezért most összeszedtük azokat az ételeket, amiktől garantáltan fiatalabb, frissebb lehet, akár fogyasztja akár pakolásként használja.


MIT EGYÜNK?

Fokhagyma

Antioxidánsokban igen gazdag növényünk, ami növeli a testünk hidrogén-peroxid tartalmát, ami csökkenti a magas vérnyomást is. Az aprítás, darabolás közben alakul át a jellemző illatú allicin nevű vegyület, ami ha hagyunk felhasználás előtt 15 percet állni, akkor előjön a növényből az igazi egészség. És persze a régi hagyomány szerint remek vámpírűző!

Tojás

A tojás olyan alapvető tápanyagokat tartalmaz, ami nélkülönözhetetlen a szervezetünk számára. Egy tojásban hat gramm protein van, kilenc alapvető aminosavat, és luteint tartalmaz, ami a sejtdegeneráció ellen véd. Fogyasztásával hozzájutunk zeaxanthinhoz, ami  segít egészségesen tartja a szemeket, illetve cholinehez, ami az agyunkra van pozitív hatással. Nem utolsó sorban persze ez egyetlen élelmiszer a hűtőben, ami segít a D-vitamintermelésben.

Áfonya

Segítik, és serkentik az agyműködést a dopamine tartalmukkal, így napi fél bögre áfonya segít megőrizni a memóriánkat az idősebb napjainkra is. A gyümölcsben található pigmenten segítenek az öregedésgátlásban is, amit soha nem lehet elég korán elkezdeni.

Leveles zöldségek

Tudományosan is bizonyított, hogy a spenót és a sóska fiatallá és erőssé teszik a szervezetet, de ha másnak nem, higgyünk Popeyenek! Tele van bétakarotinnal, C vitaminnal, vassal, antioxidánssal és rák elleni sulforaphane-nal.

Brokkoli

Ez a sötétzöld zöldség tele van antioxisánsokkal, ami sikerrel küzdi le rákos sejteket és a mérgeket. Csontritkulásra is kiváló, hiszen tele van kalciummal.

Cékla

A céklának nagyon alacsony a kalóriatartalma, tartalmaz folsavat, amit az egyik legfontosabb B vitaminforrásunk. Gyakran hívják a természet cukrának is, hiszen meglepően édes az íze. A betanin tartalmának köszönhetően segít a szívbetegségek megelőzésében, hiszen ez az egyik legjobb antioxidáns.  

Lazac

Az egyik legjobb a lazacban, hogy segít leadni a felesleges kilókat, ezért is sok diétának, fogyókúrának a része. Szebbé teszi a bőrt, jó kedved varázsol, a természetesen, mint minden hal tele van Omega 3 zsírsavakkal.

Öregítő:

  • vörös hús
  • hevített zsírok, olajok, étolaj
  • hidrogénezett növényi zsírt tartalmazó ételek
  • feldolgozott ételek cukor, liszt, rizs, chips, tészta, sütemény
  • mesterséges íz és színfokozók
  • cukros üdítők

PAKOLÁS

Aloe vera

Ma már szinten minden növénykertben vehetünk pár száz forintért cserepes aloe verát, ami frissen használva fejti ki legjobban a jótékony hatását. Mivel 99,5 %-a víz, olyan selymes érzés a bőrön, amit kortól függetlenül használhatunk. Kiváló a növény kisajtolt leve a duzzadt szemek ápolására, köszönhetően a gyulladáscsökkentő poliszacharidoknak, glikoproteineknek, vitaminoknak és ásványi anyagoknak.

Alga

Legendás hírű a moszat gyógyhatása, a helyben élők gyógykúraszerűen használják a óceán vizével és a sós levegővel keverve.  A tengeri moszat tel van vitaminokkal (A, C, K) ásványi anyagokkal, zsírsavakkal. Arc-, testpakolásként hidratálja a bőrt, pótolja az ásványi anyagokat, és antioxidáns hatásának köszönhetően védi a bőrt a szabadgyököktől.

Méz

Minden bőrtípusra kiváló, nedvességtartalma segíti a vízhiányos bőrt, a száraz bőrűeken pedig a tápanyagok tesznek csodát. Mivel gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert, a zsíros, pattanásos bőrön is segít, hiszen az antiszeptikus hatása, az egyik legjobb gyógymód.

Olivaolaj

Az olivafa terméséből nyerik az olajat, amit Olaszországban folyékony aranyként is emlegetnek. Érzékeny bőrre is bátran használható, hidratál, könnyű és kíméletes. A mediterrán országokban az alapvető szépségápolási cikkek közé tartozik.

Papaya

A bőr táplálására és hidratálásra használják a trópusi országokban, összenyomkodva arcpakolásként. Egyenletessé teszi az arcszínt, a papain nevű enzim pedig lehámlasztja a durva, fakó, elhalt bőrt!