Fogyni könnyebb, mint gondolná
Lehet egy saláta finom, izgalmas, ugyanakkor laktató is annyira, hogy tíz perccel az elfogyasztása után ne ácsingózzunk egy tábla szalonna után?
Lehet egy saláta finom, izgalmas, ugyanakkor laktató is annyira, hogy tíz perccel az elfogyasztása után ne ácsingózzunk egy tábla szalonna után?
A háziorvos sietve közli: Ön nem beteg, csak el van hízva. Le kéne fogyni. Tessék 1500 kilokalóriát fogyasztani naponta, mozogni. Ad egy kalóriatáblázatot, és a viszontlátásra. Az ember már a hazafelé úton elkeseredik, számol, számol, és csak a parizeres zsemle felét meri megenni vacsorára. Éhesen alszik el, a másnap ebédre fogyasztott fél adag káposztás tészta pedig annyi energiát sem ad, hogy a klaviatúrán mozgatni tudja az ujjait. Aztán a másik végletbe vált, és csak pulykamellszeletet eszik jégsalátával, amitől aztán az élettől is elmegy a kedve rövid idő alatt.
1500 kilokalória pedig nem is olyan kevés, mint gondolnák, csak valamivel okosabban kell elosztani. Tervezést és odafigyelést igényel, de aki ezt képes rászánni, nem fog egész nap éhezni. Élvezhető recepteket mutatunk, amik egy olyan étrendhez passzolnak, amelyben az adott kalóriakeretet öt részre osztjuk. Így egy étkezés körülbelül 3-400 kcal körül kell, hogy maradjon. A sorozat első részében teljes értékű salátákat készítünk, a következő részekben foglalkozunk a reggelikkel, uzsonnákkal és klasszikus, hús plusz köret kombinációkat is gyűjtünk.
A kép csak illusztráció!
A saláta nem csak zöld plusz ecet
Bár Váncsa István szerint minden saláta, amit annak nevezünk, ebben az esetben azért valamivel szigorúbban szűkítenénk le a tökéletes saláta fogalmát. Az alacsony kalóriatartalmú, mégis laktató, teljes étkezésnek beillő saláták a következőképpen lehetnek finomak:
- Minél többféle íz, szín és állag van benne, annál jobb.
- Legyen benne valami fehérjetartalmú, például tojás, sült vagy főtt hús, esetleg sajt.
- Keveredjenek az állagok: ropogós, puha, rágnivaló alapanyag is kerüljön bele.
- A zöld se legyen egyféle, minél többféle levél kerül a salátába, annál izgalmasabb és ízesebb lesz.
- Öntet kell, de nem feltétlenül szükséges a sok zsír, majonéz, olaj, lehet fűszerekkel, könnyű szószokkal ízesíteni.
A kép csak illusztráció!
Sültzöldség-saláta
Már a karfiolról és a sütőtökről is elmondtuk, mennyire csodálatosak lesznek, ha megsütjük őket. Az ízük elmélyül, édeskés, gazdag lesz – minél többféle kerül egy tányérra, annál jobb.
Alapanyagok 1 adaghoz:
Összesen: 350 Kcal
- fél padlizsán – 12 dkg – 30 kcal
- fél cukkini – 10 dkg – 30 kcal
- fél kaliforniai paprika – 10 dkg – 20 kcal
- két evőkanál földimogyoró – 120 kcal
- 50 gramm feta sajt vagy juhtúró – 120 kcal
- egy kiskanál olíva olaj – 25 kcal
- két evőkanál kefir
- egy gerezd fokhagyma
A zöldségeket kockára vágom, sütőpapíros tepsire szórom, és bespriccelem olajjal. Sózom, borsozom. A sütőt előmelegítem 200 fokosra, és 20 perc alatt megsütöm a zöldségeket. A kefirből és a fokhagymából öntetet keverek, ezzel locsolom meg a zöldségeket, majd elkeverem a mogyoróval és a sajttal. A végén mehet rá egy kis zöld is, csak a sült-friss kontraszt kedvéért.
A kép csak illusztráció!
Ropogós, édes-savanyú répasaláta csirkemájjal
A csirkemáj nem a legmegszokottabb salátafeltét, pedig nagyon laktató és tápláló, értelmet ad a hozzá remekül passzoló, édeskés répának.
Alapanyagok 1 adaghoz:
Összesen: 325 Kcal
- 2 szál répa – 15 dkg – 60 kcal
- 15 dkg csirkemáj – 190 kcal
- egy kiskanál olívaolaj – 25 kcal
- fél alma – 15 kcal
- 50 gramm mazsola – 60 kcal
- só
- friss petrezselyem
- két evőkanál balzsamecet
A répát megpucolom, és egészen vékonyra szeletelem. Az almát is vékonyra szeletelem. A májat grillserpenyőben hirtelen megpirítom úgy, hogy a közepe ne száradjon ki, egészen puha maradjon. Sülés közben megszórom a mazsolával, és amikor megsült, csak akkor sózom meg, és a balzsamecettel is meglocsolom. Elkeverem a vékonyra szelt répával, almával és megszórom friss petrezselyemmel.
A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!