Fokhagymás kapormártás – gyors és laktató
Már zöldell a friss kapor, a kiváló fűszer-, és gyógynövény eredetileg hét hónapos kortól adható, ebben a receptben viszont tejtermék, liszt és tojás is szerepel, ezért csak egy éves kor felett ajánljuk. Gyors és laktató főétel.

Már zöldell a friss kapor, a kiváló fűszer-, és gyógynövény eredetileg hét hónapos kortól adható, ebben a receptben viszont tejtermék, liszt és tojás is szerepel, ezért csak egy éves kor felett ajánljuk. Gyors és laktató főétel.
Hozzávalók:
15-20 dkg húsos szalonna
5 csokor kapor
fél liter tejszín
fél liter víz
fél dl étolaj
3 csapott evőkanál liszt
3 duci gerezd fokhagyma
1-2 teáskanál fűszersó
frissen őrölt bors
Tálaláshoz:
fél kg burgonya
fejenként egy db tojás
Magasfalú serpenyőt vékonyan kiolajozunk, és kisütjük benne a beirdalt, szeletekre vágott szalonnát. Kivesszük a szalonnát, és ha túl sok zsír sült ki, leöntjük. Megmossuk, lecsöpögtetjük, és apróra vágjuk a kaprot. A szalonna zsírján a kapor feléből világos rántást készítünk. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a maradék kaprot és a tejszínt. Fűszerezzük és összeforraljuk. Gyakori kevergetés mellett megvárjuk, míg besűrűsödik. A végén belezúzzuk a fokhagymát.A burgonyát még a mártás elkészítése előtt elkezdjük főzni. A tojásokat pedig az utolsó tíz percben főzzük meg. A burgonyát karikára vágjuk, és rámerjük a mártást. Szeletelt főtt tojással, és sült szalonnával díszítjük.
Tipp: szalonna helyett 1 dl olívaolajat vagy 5 dkg vajat használhatunk, ilyenkor füstölt sajttal tálaljuk. A kapormártás szárnyashúsokkal is finom.