Gombás, paradicsomos rakott brokkoli

Most van a brokkoli szezon, érdemes kihasználni ezt az időszakot. Ez a jótékony zöldség sokféleképpen felhasználható. Az egyik legegyszerűbb változata, ha rakott zöldségként készítjük el.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 12. Paulik András

Most van a brokkoli szezon, érdemes kihasználni ezt az időszakot. Ez a jótékony zöldség sokféleképpen felhasználható. Az egyik legegyszerűbb változata, ha rakott zöldségként készítjük el.


Hozzávalók:

1 kg brokkoli –1 nagyobb fej

50 dkg csiperkegomba

6 tojás

5 db paradicsom

5 dkg + 1 evőkanál vaj

1 teáskanál mediterrán fűszerkeverék

5 dl tejföl

3 gerezd fokhagyma

8 dkg trappista sajt

só, bors

A brokkolit alaposan megmossuk, levágjuk a szárát és a kiskuktáknak adjuk, hogy szedjék rózsáira. Forró, sós vízben puhára főzzük, de figyeljünk arra, hogy kemény maradjon, nem szabad szétfőzni. A gombát a gyerekek segítségével megpucoljuk, vastagabb szeletekre vágjuk. Serpenyőben felolvasztjuk az 5 dkg vajat, megszórjuk mediterrán fűszerkeverékkel, és a fűszeres vajban megpároljuk a gombát. Öt tojást megmosunk, keményre főzünk. Ha a brokkoli és a tojások megfőttek, és a gomba megpuhult, 1 evőkanál vajjal kikenünk egy hőálló tálat. A tojásokat tojásszeletelővel együtt a gyerekekre bízzuk. A paradicsomokat megmossuk, megtöröljük és karikára szeljük. A jénai aljára halmozzuk a gombát, ezt követi a brokkoli, a tojás, és a paradicsom. Természetesen a zöldségek elrendezésében is segíthetnek a kiskukták. A fokhagymákat megpucoljuk. A tejfölt egy db nyers tojással keverjék simára a gyerekek, és kérjük meg őket, hogy zúzzák bele a fokhagymát. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítsék a mártást. Továbbá kérjük meg őket, ha elég nagyok hozzá, hogy reszeljék le a sajtot. A zöldségekre öntsük rá a tojásos tejfölt, szórjuk meg reszelt sajttal. A tálat fedjük le és 180 fokon, fél órán keresztül süssük az ételt, majd vegyük le róla a fedőt, vagy a fóliát és süssük még 10 percig. Savanyúsággal kínáljuk.