Görög saláta

A görög saláta régen kuriózumnak számított, ma már minden alkotóeleme könnyen hozzáférhető. Ez itt egy kicsit gazdagabb, mint az eredeti változat. Önmagában és köretként is kiváló fogás hőségriadó esetén.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 13. Paulik András

A görög saláta régen kuriózumnak számított, ma már minden alkotóeleme könnyen hozzáférhető. Ez itt egy kicsit gazdagabb, mint az eredeti változat. Önmagában és köretként is kiváló fogás hőségriadó esetén.


Hozzávalók:

1 szál kígyóuborka

1 kisebb fej saláta

1 fej lilahagyma

15-20 dkg feta

10 dkg olívabogyó

1 db étkezési paprika

1 db kaliforniai paprika

4 db nagy paradicsom

3 gerezd duci fokhagyma

oregánó, friss vagy szárított bazsalikom, kakukkfű

pár csepp rozmaringos olívaolaj

1 dl sima extra szűz saláta olívaolaj

1 evőkanál borecet

frissen őrölt bors

A fejessalátát alaposan megmossuk, megszárítjuk. Zárható salátás tálban konyhai ollóval apró cikkekre vágjuk. A paprikákat, a paradicsomot, az uborkát, és a paradicsomot megmossuk, felszeleteljük, és a fejes salátához adjuk. Az olívabogyót lecsöpögtetjük, átöblítjük, tetszés szerint egészben, félben, vagy karikára vágva adjuk a többi zöldséghez. A legvégén pedig a sajtot kockázzuk fel és ezt is a tálba tesszük.

Ha minden alapanyag készen áll, jöhet az öntet. Kisebb, mély tálacskában az olajokat a balzsamecettel, a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel összekeverjük. Ráöntjük a salátára, és a végén egy kis borsot is őrlünk hozzá. Salátás kanalak segítségével alaposan összeforgatjuk az egészet. Lefedjük, és pár órára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.