Gyömbéres keksz

A karácsonyi készülődés egyik legjobb része a közös sütés.  Ehhez a finom süti készítéséhez már az óvodás gyerekeinket is bevonhatjuk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 12. Paulik András

A karácsonyi készülődés egyik legjobb része a közös sütés.  Ehhez a finom süti készítéséhez már az óvodás gyerekeinket is bevonhatjuk.


Hozzávalók 30 db-hoz:

10 dkg barnacukor

5 dkg vaj vagy margarin

1 db falusi tojás

2 evőkanál méz

20 dkg liszt

fél csomag sütőpor

1 teáskanál őrölt gyömbér

fél teáskanál fahéj

1 mokkáskanál őrölt szerecsendió

Díszítéshez:

30 szem mandula

A margarint a mikróban 1 perc alatt megolvasztjuk. A gyerekek segítségével az olvasztott margarint a cukorral, a tojással, a mézzel összekeverjük. A lisztben elkeverjük a sütőport, és ezt is a tészta alapanyagaihoz adjuk. Jól összedolgozzuk és ízesítjük a fűszerekkel. A tésztát letakarjuk, betesszük a hűtőbe 1 órára pihenni. Elővesszük, lisztezett kézzel összedolgozzuk a tésztát és hidegen gyorsan dolgozunk vele.

Sütőpapírral kibéleljük a tepsit. A gyerekekkel együtt gesztenye méretű golyókat formázunk a tésztából és egymástól távol oszlatjuk el a tepsiben. Egy vizes evőkanállal ellapítjuk a golyócskákat. Lobogó vízbe tesszük a mandulát 2-3 percre. Leöntjük róla a forró vizet és lehúzzuk a héját. A kekszek tetejére mandulaszemet helyezünk. Előmelegített sütőben 10 percig sütjük 180 fokon.