Gyors almáslepény, diófagyival

Az almáslepény örök kedvenc, rengeteg változata létezik. Mi most egy gyors, kevert verziót mutatunk be nektek. Fagyival, szörppel egyaránt finom.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 02. Paulik András

Az almáslepény örök kedvenc, rengeteg változata létezik. Mi most egy gyors, kevert verziót mutatunk be nektek. Fagyival, szörppel egyaránt finom.


Hozzávalók:

25 dkg édes nyári alma (2 nagyobb darab)

20 dkg finomliszt

2-3 marék mazsola

1 dl tej

2 evőkanál nádcukor

5 evőkanál méz

8 dkg dió

1 teáskanál fahéj

1 mokkáskanál őrölt szerecsendió

1 mokkáskanál őrölt gyömbér

1 mokkáskanál vanília eszencia, vagy fél vaníliarúd

fél zacskó sütőpor

1 mokkáskanál szódabikarbóna

10 dkg margarin

1 db falusi tojás

1 db zöldcitrom

Tálaláshoz: diófagyi, vagy szörp

Az almát megtisztítjuk a héjától, és lereszeljük. Rácsepegtetünk pár csepp citromlevet, hogy ne barnuljon meg. A diót a barnacukorral együtt ledaráljuk. A margarint a mikrohullámú sütőben felolvasztjuk. A diót a mézzel, a margarinnal, az almával, fűszerekkel, a reszelt citromhéjjal és a vanília eszenciával összekeverjük. Hozzáadjuk a mazsolát, felöntjük tejjel. A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, és a sütőport, majd a többi alapanyaggal összedolgozzuk.  Előmelegítjük a sütőt. Az egynemű tésztát kivajazott, lisztezettpiteformába öntjük. 200-220 fokon 25-30 percig sütjük.  Megvárom, míg kihűl, és diófagyival tálaljuk.