Gyors karácsonyi menü – azoknak, akik az autolsó pillanatra hagyták

Ha nincs sok időd és mégis változatos ételeket szeretnél készíteni a karácsonyi asztalra, akkor készítsd el az expressz karácsonyi menünket. Az alapanyagokból természetesen nem maradt ki a hal és a pulyka sem.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gasztro réka
2013. december 19. gasztroreka

Ha nincs sok időd és mégis változatos ételeket szeretnél készíteni a karácsonyi asztalra, akkor készítsd el az expressz karácsonyi menünket. Az alapanyagokból természetesen nem maradt ki a hal és a pulyka sem.


Avokádós tonhalkrém

Hozzávalók 4 főre:

nettó 20 dkg konzerv tonhalfilé

1 db közepes méretű érett avokádó

2 teáskanál mézes mustár

1 evőkanál 20%-os, krémes tejföl

1 db közepes fej vöröshagyma

5 dkg vaj

fél citrom leve

só, fehér bors

A hagymát megpucoljuk, negyedekbe vágjuk, a tonhalat lecsepegtetjük. Az avokádót megmossuk, szárazra töröljük és félbevágjuk. A hagymát az aprítógépbe tesszük, elkezdjük aprítani, majd hozzáadjuk a tonhalat és belekanalazzuk az avokádó húsát. és egy fél citrom levét belecsepegtetjük. (Vigyázzunk a magokkal!)

Összedolgozzuk és jöhet hozzá a felkockázott vaj, a mustár, a só és a bors. A végeredmény akkor jó, ha az összes alapanyag egy krémmé áll össze. Tálalás előtt hűtőbe tesszük. Díszithetjük citromkarikával, kínálhatunk mellé fekete olajbogyót, pirítós kenyeret vagy grissinit.

Tipp: a mézes mustárt két teáskanál mustárral és egy mokkáskanál mézzel pótolhatjuk. Ha nincs késes aprítógépünk, akkor vágjuk apróra a hagymát és botmixerrel dolgozzuk össze az alapanyagokat. Ha botmixerünk sincs, akkor pedig villával törjük össze az avokádót és a tonhalfilét, keverjük össze az alapanyagokat. Ebben az esetben kicsit darabos lesz a krém.

Elkészítés: 5-10 perc

Gesztenyés pulykafasírt, vörösboros meggymártással, jázminrisszel

Hozzávalók 4 főre a fasírozothoz:

1 kg darált pulykahús

12 db főtt gesztenye

1 db nagyfej vöröshagyma

2 duci gerezd fokhagyma

1 db tojás

1 teáskanál őrölt pirospaprika

2 teáskanál majoranna

zöldfűszeres só

frissen őrölt tarka bors

vaj és zsemlemorzsa a fomák kikenéséhez

Hozzávalók a meggymártáshoz:

nettó 35 dkg magozott meggybefőt

fél dl vörösbor

1,5 dl meggylé (a befőtt leve jó)

1 dl tejszín

2 teáskanál fahéj

fél rúd vanília kikapart magja

1 mokkáskanál őrölt szegfüszeg

Hozzávalók a rizshez:

1 bögre jázminrizs

2 bögre víz vagy zöldség alaplé

3 evőkanál olívaolaj

só, bors

A fasírt elkészítése:

A hagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk. A hagymákat a hússal és a tojással összedolgozzuk, fűszerezzük paprikával, majorannával, sóval, borssal. A muffinformákat vékonyan kivajazzuk és meghintjük zsemlemorzsával. A húst arányosan elosztjuk a formákban és mindegyik közepébe belegyomunk egy egész szem gesztenyét. 200 fokon 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük. A fasírtok könnyen kiszedhetőek a formából.

A rizs elkészítése:

Amíg a fasírt sül elkészítjük a rizst és a meggymártást. A rizst leöblítjük, lecsöpögtetjük az olajat felmelegítjük és átforgatjuk rajta a rizst. Felöntjük alaplével vagy vizzel. Sóval, borssal fűszerezzük. Amíg a víz felforr nagy lángon főzzük, utána a legkisebb lángon, takarékon., lefedve főzzük tovább és időnként megkeverjük.

A meggymártás elkészítése:

A meggyet leszűrjük, a levét megőrizzük. A borral, fűszerekkel és a meggylével elkezdjük forralni a mártást, miután az alkohol elpárolgott hozzáadjuk a tejszínt. Összekeverjük és még egyszer felforraljuk. Főzés közben a mártás besűrösödik.

A fasírtokat rizzsel és a meggymártással együtt tálaljuk.

Elkészítési idő: 55-60 perc

Tippek: A fasírt elkészítésehez használjunk muffin formát. A meggymártásnál megrövídithetjük az időt, ha a meggylé, a bor és a fűszerek helyett, 2 dl forralt borral öntjük fel. Ilyenkorral figyeljünk arra, hogy ne aromákkal, hanem fűszerekkel ízesített forralt bort vegyünk.