Gyors karácsonyi menü – azoknak, akik az autolsó pillanatra hagyták
Ha nincs sok időd és mégis változatos ételeket szeretnél készíteni a karácsonyi asztalra, akkor készítsd el az expressz karácsonyi menünket. Az alapanyagokból természetesen nem maradt ki a hal és a pulyka sem.
Ha nincs sok időd és mégis változatos ételeket szeretnél készíteni a karácsonyi asztalra, akkor készítsd el az expressz karácsonyi menünket. Az alapanyagokból természetesen nem maradt ki a hal és a pulyka sem.
Avokádós tonhalkrém
Hozzávalók 4 főre:
nettó 20 dkg konzerv tonhalfilé
1 db közepes méretű érett avokádó
2 teáskanál mézes mustár
1 evőkanál 20%-os, krémes tejföl
1 db közepes fej vöröshagyma
5 dkg vaj
fél citrom leve
só, fehér bors
A hagymát megpucoljuk, negyedekbe vágjuk, a tonhalat lecsepegtetjük. Az avokádót megmossuk, szárazra töröljük és félbevágjuk. A hagymát az aprítógépbe tesszük, elkezdjük aprítani, majd hozzáadjuk a tonhalat és belekanalazzuk az avokádó húsát. és egy fél citrom levét belecsepegtetjük. (Vigyázzunk a magokkal!)
Összedolgozzuk és jöhet hozzá a felkockázott vaj, a mustár, a só és a bors. A végeredmény akkor jó, ha az összes alapanyag egy krémmé áll össze. Tálalás előtt hűtőbe tesszük. Díszithetjük citromkarikával, kínálhatunk mellé fekete olajbogyót, pirítós kenyeret vagy grissinit.
Tipp: a mézes mustárt két teáskanál mustárral és egy mokkáskanál mézzel pótolhatjuk. Ha nincs késes aprítógépünk, akkor vágjuk apróra a hagymát és botmixerrel dolgozzuk össze az alapanyagokat. Ha botmixerünk sincs, akkor pedig villával törjük össze az avokádót és a tonhalfilét, keverjük össze az alapanyagokat. Ebben az esetben kicsit darabos lesz a krém.
Elkészítés: 5-10 perc
Gesztenyés pulykafasírt, vörösboros meggymártással, jázminrisszel
Hozzávalók 4 főre a fasírozothoz:
1 kg darált pulykahús
12 db főtt gesztenye
1 db nagyfej vöröshagyma
2 duci gerezd fokhagyma
1 db tojás
1 teáskanál őrölt pirospaprika
2 teáskanál majoranna
zöldfűszeres só
frissen őrölt tarka bors
vaj és zsemlemorzsa a fomák kikenéséhez
Hozzávalók a meggymártáshoz:
nettó 35 dkg magozott meggybefőt
fél dl vörösbor
1,5 dl meggylé (a befőtt leve jó)
1 dl tejszín
2 teáskanál fahéj
fél rúd vanília kikapart magja
1 mokkáskanál őrölt szegfüszeg
Hozzávalók a rizshez:
1 bögre jázminrizs
2 bögre víz vagy zöldség alaplé
3 evőkanál olívaolaj
só, bors
A fasírt elkészítése:
A hagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk. A hagymákat a hússal és a tojással összedolgozzuk, fűszerezzük paprikával, majorannával, sóval, borssal. A muffinformákat vékonyan kivajazzuk és meghintjük zsemlemorzsával. A húst arányosan elosztjuk a formákban és mindegyik közepébe belegyomunk egy egész szem gesztenyét. 200 fokon 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük. A fasírtok könnyen kiszedhetőek a formából.
A rizs elkészítése:
Amíg a fasírt sül elkészítjük a rizst és a meggymártást. A rizst leöblítjük, lecsöpögtetjük az olajat felmelegítjük és átforgatjuk rajta a rizst. Felöntjük alaplével vagy vizzel. Sóval, borssal fűszerezzük. Amíg a víz felforr nagy lángon főzzük, utána a legkisebb lángon, takarékon., lefedve főzzük tovább és időnként megkeverjük.
A meggymártás elkészítése:
A meggyet leszűrjük, a levét megőrizzük. A borral, fűszerekkel és a meggylével elkezdjük forralni a mártást, miután az alkohol elpárolgott hozzáadjuk a tejszínt. Összekeverjük és még egyszer felforraljuk. Főzés közben a mártás besűrösödik.
A fasírtokat rizzsel és a meggymártással együtt tálaljuk.
Elkészítési idő: 55-60 perc
Tippek: A fasírt elkészítésehez használjunk muffin formát. A meggymártásnál megrövídithetjük az időt, ha a meggylé, a bor és a fűszerek helyett, 2 dl forralt borral öntjük fel. Ilyenkorral figyeljünk arra, hogy ne aromákkal, hanem fűszerekkel ízesített forralt bort vegyünk.