Gyros tál házilag
A gyros a legkedveltebb gyorsételek egyike. Sajnos az utóbbi években nemcsak az ára emelkedett, hanem sok esetben a minősége is romlott.

A gyros a legkedveltebb gyorsételek egyike. Sajnos az utóbbi években nemcsak az ára emelkedett, hanem sok esetben a minősége is romlott.
Csüggedésre semmi ok, otthon is könnyen elkészíthető. Hőség idején kimondottan ajánlott a grillezett ételek és a zöldségek fogyasztása.
Hozzávalók:
80 dkg filézett pulykamell
2 teáskanál gyros fűszerkeverék
1 dl olívaolaj
1 evőkanál citromlé
zöldségek ( tetszés szerint uborka, lilahagyma, olívabogyó, fejes saláta, paprika)
4 db pita
4 dl natúr joghurt
2 teáskanál mustármagos mustár
3-4 levél friss bazsalikom vagy 1-2 teáskanál szárított
só, bors
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál méz
A húst szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk. Olajjal elkeverjük a citromlevet és a fűszerkeveréket, és megkenjük a hússzeleteket. Szorosan egymás fölé tesszük őket, becsomagoljuk nejlon fóliába, betesszük egy tálba és a hűtőben pihentetjük egy éjszakán keresztül. Másnap felmelegítjük a raklettet (lehetőséghez mérten kerti grillsütőben is megsüthetjük, de serpenyőben is, csak akkor kevés olaj is kell a sütéshez), a húst apró darabokra vágjuk és megsütjük. Addig sütjük, amíg mind a két oldala aranybarna nem lesz. A joghurtot mustárral, sóval, frissen őrölt borssal, bazsalikommal, zúzott fokhagymával, mézzel összekeverjük. Ez lesz az öntet. A zöldségeket megmossuk, felszeleteljük. A pitát mikróban vagy száraz serpenyőben felmelegítjük. A húst zöldségekkel, öntettel, meleg pitával tálaljuk.
Joghurtöntet helyett készíthetünk tzatzikit is. Pulyka helyett pedig csirke-, vagy borjúhúsból is készülhet.