Gyümölcsleves kishercegnőknek
A bogyós gyümölcsökből készült hideg levest a török étkezdék előszeretettel kínálják, de valójában ez norvég eredetű étel. Az igazi rózsaszín levesnek egyik kislány sem tud ellenállni, a vaníliafagyi pedig megkoronázza az ételt.

A bogyós gyümölcsökből készült hideg levest a török étkezdék előszeretettel kínálják, de valójában ez norvég eredetű étel. Az igazi rózsaszín levesnek egyik kislány sem tud ellenállni, a vaníliafagyi pedig megkoronázza az ételt.
Hozzávalók:
50 dkg gyümölcs (málna, szeder vegyesen, de lehet ribizli is)
4 evőkanál méz
5 dl joghurt
7 dl víz
fél rúd vanília vagy 1 teáskanál vanília eszencia
4 gombóc vaníliafagyi
citromfű
A gyümölcsöket mossuk meg. Tegyük egy vastagfalú fazékba, kanalazzuk rá a mézet és kapargassuk ki a vanilíarudat. Kevés vízzel kezdjük el főzni. Várjuk meg, míg a málna szétesik. Öntsük hozzá a joghurtot, keverjük el és öntsünk még hozzá vizet.
Ha összeforrt, zárjuk el. Hűtsük le a levest. Hidegen tálaljuk egy-egy gombóc fagyival és pár levél citromfűvel.