Harc a tányéron avagy az egészséges repeta

Számtalan útmutató létezik arra vonatkozóan, mekkora ételadagokat kell adni egy gyereknek. Ám azt már egyik sem veszi figyelembe, hogy a kicsik hajlamosak a repetázásra és sosem az egészséges ételekből kérnek újra meg újra. 8 tipp az egészséges táplálásért.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 03. czefernek.lena

Számtalan útmutató létezik arra vonatkozóan, mekkora ételadagokat kell adni egy gyereknek. Ám azt már egyik sem veszi figyelembe, hogy a kicsik hajlamosak a repetázásra és sosem az egészséges ételekből kérnek újra meg újra. 8 tipp az egészséges táplálásért.


Sajnos általánosságban elmondható, hogy a gyerekek sosem az egészséges ételekből kérnek repetát. Mivel a piciket az ízlelőbimbójuk vezérli, sokkal inkább kedvelik a zsíros, cukros dolgokat. Ahhoz, hogy ennek ellenére biztosítsuk csemeténk számára a megfelelő és szükséges tápanyagokat, anélkül, hogy túletetnénk egyetlenünket, mindig oda kell figyelnünk az adagok méretére. Az ehow.com összegyűjtött 8 olyan fogást, amellyel megelőzhetjük az egészségtelen ételek térhódítását a pici étkezőasztalán.

1.

Szervírozáskor tegyünk minden ételt külön tányérra, így könnyebb lesz a megfelelő adagokat kiporciózni gyermekünk számára.

2.

A gyerek életéveitől függően rakjuk ki az adagokat: minden év egy evőkanálnyi ételt ér, amit szépen elkülönítve helyezzünk ki a tányérra. Mindenből egyforma adagot mérjünk, beleértve a zöldséget, gyümölcsöt, salátát, és a húsadagot is!

3.

Ha olyan ételt adunk a kicsinek, amely egyszerre tartalmaz különböző típusú hozzávalókat (húsragú rizzsel, leves vagy más zöldség-hús kombináció) akkor mindig dupla adaggal számoljunk!

4.

Ha olyan ételt szolgálunk fel, amit gyermekünk korábban sosem evett, akkor az adagot csökkentsük egy evőkanálnyira! Bátorítsuk a kicsit, kóstolja meg az újdonságot. Ha ízlik, adhatunk nagyobb adagot is belőle!

5.

Ha a gyerek repetát kér valamiből, akkor csak az előző adag felét tegyük ki a tányérra!

6.

A csemete életkorától függően szolgáljunk fel 1,5-2,5 deci gyümölcslevet vagy tejet az étel mellé.

7.

Érdemes megfontolni, hogy a desszertet vagy más rágcsálnivalót csak az étkezést követő másfél-két órával később tálaljuk! Süteményből sose vágjunk 10 centinél hosszabb/szélesebb darabot, és ha pudingot vagy más folyékony édességet adunk, abból is csak évenként egy evőkanál a fejadag.

8.

Ha valamelyik étel megkívánja, hogy kenyeret szeljünk mellé, abban is tartsuk meg a mértéket! Öt éves kor alatt ne adjunk egy fél szelet kenyérnél vagy egy fél kiflinél többet és csak nagyon vékonyan vajazzuk meg!