Házi chips

A chips a gyerekek körében nagyon kedvelt. Ha otthon készítjük el jóval olcsóbban jövünk ki, és ízfokozó mentes nassolnivalóval kedveskedhetünk gyerekeinknek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 26. Paulik András

A chips a gyerekek körében nagyon kedvelt. Ha otthon készítjük el jóval olcsóbban jövünk ki, és ízfokozó mentes nassolnivalóval kedveskedhetünk gyerekeinknek.


Hozzávalók:

7 db közepes méretű burgonya

Napraforgóolaj

Ízlés szerint: só vagy fűszerek

A burgonyát megtisztítjuk, és meghámozzuk. Ha nagyobb segédeink vannak, akkor ők is segíthetnek. Uborkagyaluval vagy zöldéggyaluval gyaluljuk le a krumplikat.

Mossuk át őket, és áztassunk negyed órára hideg vízbe. Melegítsünk olajat egy nagyobb serpenyőbe, és 7-8 adagban süssük ki. Fehéredésig kisebb lángon, utána nagyobb lángon, addig, amíg pirosra nem sül. Vigyázni kell, mert az elején nem túl gyorsan sült, utána, meg hipp-hopp megpirult. Sütés után elsőként papírtörlővel rétegesen bélelt tálba tegyük. Ezután pedig egy tálcára. A tálcán sózzuk/fűszerezzük a chips karikákat, és balzsamecettel is megspriccelhetjük. Majd légmentesen záró dobozba tegyük fogyasztásig.

Tipp: érdemes olajsütőben is kipróbálni. Ha a serpenyőt választjuk, akkor nem árt egy kis elővigyázatosság. Több helyen kapható fröccsenésgátló rozsdamentes fedő, ezt mindenképp ajánljuk. Illetve amikor az újabb és újabb adag chipseket sütjük, húzzuk félre a lángról a serpenyőt és várjunk egy kicsit,hogy az olaj hűljön, különben köz-, és konyhaveszélyes a mutatvány!