Hogyan főzzünk tésztát?

Az egyik legegyszerűbben elkészíthető alapételünk a tészta, mégis könnyen el lehet rontani. Ezt elkerülendő összegyűjtöttünk pár tippet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 30. szabo.daniel

Az egyik legegyszerűbben elkészíthető alapételünk a tészta, mégis könnyen el lehet rontani. Ezt elkerülendő összegyűjtöttünk pár tippet.


A tésztának három fő ellensége van: ha összeragad, ha szétfőzzük, vagy ha nem frissen tálaljuk.

A tészta mennyiségéhez képest tízszeres mennyiségű főzővízzel számoljunk, a legjobban így kerülhetjük el, hogy a tészta összeragadjon.

Mindig forrásban lévő vízbe tegyük a száraztésztát, és gyakori kevergetés mellett – vigyázva, hogy ne törjük össze – a csomagoláson feltüntetett ideig főzzük.Ne adjunk hozzá olajat! Ha kellő mennyiségű a víz, és szorgalmasan kevergettük, akkor a tészta nem fog összeragadni. A tésztavíz sózását is elkerülhetjük: ha kicsit elsózzuk a szószt, akkor összekeverve a tészta felszívja a felesleget, és sokkal természetesebb ízeket kapunk.

Ha mégis a főzővizet sóznánk, figyeljünk rá, hogy csak forrás után adjuk hozzá. Energiát és időt spórolhatunk így, mert gyorsabban felforr a víz só nélkül.

Régi vita, hogy milyen állagúra kell főzni a száraztésztát. A klasszikus olasz “al dente” pasta hat-nyolc perc alatt kész, kissé kemény, harapható lesz. Erre kiválóan alkalmasak a tojás nélkül készült, csak durumlisztet (és vizet) tartalmazó termékek.

A magyar ízléshez talán közelebb állnak a hagyományos tojásos tészták, 10-15 perc alatt puhára főzve. Nem vagyunk ezzel egyedül, német nyelvterületen is hasonló a helyzet. Van olyan olasz gyártású, exportra is kerülő száraztészta, aminek a csomagolásán hosszabb főzési időt írnak németül, mint olaszul.

A főzési idő tehát függ ízlésünktől, a tészta fajtájától és a minőségétől is. Szétfőzni semmiképp nem érdemes, elkerülésére a gyakori kóstolás javasolt.

A megfőtt pastát leszűrjük és forrón összekeverjük a szósszal. Mivel nem adtunk a vízhez olajat, így leöblíteni sem kell.

A tészta mindig frissen jó, mindig csak annyit főzzünk, amennyit meg is eszünk! Egy főre 130-150 gramm száraztésztát számolhatunk. Mártással és sajttal együtt egy finom, laktató és gyorsan elkészíthető ételt kapunk.