Hozzátáplálás: cukor helyett használd ezeket

A csapból is az folyik, hogy a cukor egészségtelen, így azt hihetnénk ez már a hozzátáplálásban is evidencia. Ehhez képest a szülők között még mindig nem számít széles körben elfogadott dolognak a cukor hanyagolása.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
partedli
2018. július 13. Babaszoba
Dietetikusként rengetegszer kell elmagyaráznom, illetve meggyőzni a szülőket ennek létjogosultságáról. Mert “mit árthat egy kis cukor?” “Csak egy pici, az íze kedvéért!”
Nos, az íz relatív. Csecsemő-, és kisgyermekkorban jóval több (és jobban funkcionáló) ízlelőbimbóval rendelkezünk, mint felnőttkorunkra. A kisbabának az almapüré olyan ízorgia lehet, mint nekünk egy fine dinig étterem menüsora. Ez a másik végletre is igaz: ha a gyermeknek nem ízlik valami, akkor minden porcikájával tiltakozik ellene.
Az édes íz preferálása evolúciós hozadék. Ami édes, az megvédi a csöppséget, ami édes, az számára biztonságos. Azonban hiba, ha kizárólag az édes ízű alapanyagokat kínáljuk a hozzátáplálás alatt: kutatások bizonyítják, hogy ezek a gyermekek később válogatósabbak lesznek, nehezebben fogyasztják el a megfelelő ételeket.
A túlzott cukorfogyasztás káros hatásairól már írtunk, most lássuk megoldást, azaz mikor nem a köznyelvben használt “cukrot” (kristálycukrot) használjuk gyermekeink ételeink elkészítéséhez, hanem helyettesítjük azt. A megfelelő pótlóra azért is fontos rálelni, mert a gyermekek ahogy nőnek, szeretnének majd muffint, piskótát, sütiket enni, nem jó, ha megfosztjuk ezektől őket. A banán és az alma két olyan gyümölcs, ami segít nekünk hozzáadott, “szabad” cukrok nélkül is elkészíteni ezeket az édességeket.

A bejegyzés folytatásához kattints.