Húsvéti káposztás, gombás bableves

Egy remek, tartalmas étel az ünnepekre. Tálaláskor csipetkével, tejföllel, és házi kenyérrel lehet kínálni a vendégeket. A siker garantált.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 06. szabo.daniel

Egy remek, tartalmas étel az ünnepekre.


Hozzávalók:

50 dkg tarkabab

60 kg savanyú káposzta

2-3 fej közepes méretű vöröshagyma

5 szál sárgarépa

2 szál fehérrépa

10 dkg gomba

6 db közepes méretű burgonya

2 l sonka főzőlé

1,5 szál kb. 20 cm-es kolbász

Víz

Olaj

1 mokkáskanál csombor, majoránna, kakukkfű, tárkony

Csipetke: 2 tojás, liszt –amennyit felvesz-, egy csipet só, fél friss petrezselyem

Tálaláshoz: tejföl

Előkészületek:

Sonkalé:
A sonkát borókabogyóval, borssal, babérlevéllel, köménymaggal fűszerezett, pár gerezd fokhagymával és egy nagy fej vöröshagymával társított vízben főzzük meg.

Miután a sonka megfőtt, leszedjük a zsírt,és még kétszer átszűrjük a levet.

Bab:

A babot kiválogatjuk, megmossuk, és egy éjszakára beáztatjuk.

Főzés:

A zöldségeket megpucoljuk és összevágjuk. A kolbászt felkarikázzuk. Olajat melegítünk, megpirítottjuk rajta a kolbászt, és leöntöttjük róla a kisült zsírját. Paprikás kolbász esetén, nem használunk külön pirospaprikát. Hozzáadjuk a hagymát, üvegesre pároljuk. Átforgatjuk a répákat is, és felöntöttjük sonkalével. (A sonkalével vigyázni kell, mert nagyon tömény íze van. 1 liter sonkalé kb. 3-4 liter leveshez elegendő, só ilyenkor nem kell a levesbe!). Beletesszük a babot, a káposztát és a gombát, és adunk hozzá annyi vizet még, ami az egészet ellepi. Csomborral, kakukkfűvel, tárkonnyal, és majoránnával fűszerezzük, a többi fűszer ízét a sonkalé adja. Fedő alatt addig főzzük, amíg a bab megpuhul. Mikor a leves megfő, külön fűszersós vízben kifőzzük a csipetkét. Tálaláskor csipetkével, tejföllel, és házi kenyérrel kínáltam.