Húsvéti piknik

Spenót, retek, sonka, tojás, répa – ezekből a szezonális alapanyagokból változatos húsvéti villásreggelit, vagy könnyű ünnepi vacsorát készíthettek. Az általunk kínált ételek gyorsak és egyszerűek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
ebéd
2015. április 04. Csontos Dóra

Spenót, retek, sonka, tojás, répa – ezekből a szezonális alapanyagokból változatos húsvéti villásreggelit, vagy könnyű ünnepi vacsorát készíthettek. Az általunk kínált ételek gyorsak és egyszerűek.


Mustáros tojáskrém

Hozzávalók 4 személyre:

  • 6 db „L”-es méretű tojás
  • 15 dkg vaj vagy libazsír
  • 2 evőkanál Gál Zsolt Rozmaringmustár pácolt zöldborssal
  • 2 evőkanál krémes tejföl
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • só, frissen őrölt bors

A tojásokat megmossuk, megfőzzük, kihűtjük és megpucoljuk. A hagymát megpucoljuk, negyedekbe vágjuk, a tojásokat félbevágjuk. Az összes alapanyagot aprítógépben krémesre dolgozzuk. Ha nincs aprítógépünk, akkor a tojásokat törjük össze villával, keverjük össze sóval, borssal, apróra vágott hagymával, szobahőmérsékletű vajjal vagy a libazsírral, mustárral és a tejföllel. Ebben az esetben darabosabb lesz.  A kész tojáskrémet friss kenyérrel, pirítóssal vagy kaláccsal kínáljuk.

A rozmaringmustár összetevői: barna magos mustár, rozmaring, zöldbors, borecet.

Pikáns gombakrém

Hozzávalók 4-6 főre:

  • 50 dkg csiperke gomba
  • 1-2 evőkanál olívaolaj, vagy 1 evőkanál vaj
  • 2 ág kakukkfű
  • só, frissen őrölt bors
  • 10 dkg natúr sajtkrém
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál Gál Zsolt Meditterán mustár
  • 1 db közepes fej hagyma

A gombát megpucoljuk, vékony szeletekre vágjuk, olívaolajon vagy vajon megpároljuk. Kakukkfűvel, sóval, borssal ízesítjük. A párolt gombát, tejföllel, mustárral, sajtkrémmel, a negyedekbe vágott hagymával az aprítógépbe tesszük, és krémesre pürésítjük. Ha nincs aprítógépük, akkor használhatunk botmixert vagy turmixgépet is. A gombakrémet tetszés szerint friss kenyérrel, pirítóssal, kaláccsal tálaljuk.

A Mediterrán mustár összetevői: Olajbogyókrém alapú mustár szárított paradicsommal, friss bazsalikommal és olajbogyó darabokkal.

Sonkás spenótsaláta

Hozzávalók 4-6 főre:

  • 12 dkg bébispenót
  • 10 dkg szeletelt feketeerdei sonka
  • 20 dkg mozzarella golyó
  • 30 dkg koktélparadicsom
  • 1 csomag retek
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • Opcionálisan: 2-3 db tojás, 10 db fürjtojás

Az öntethez:

  • 2 evőkanál Gál Zsolt Céklamustár
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 1 dl extra szűz olívaolaj

A bébispenótot megmossuk, lecsepegtetjük, várunk egy kicsit, amíg megszárad. Ha van salátacentrifugánk, akkor használjuk azt. A paradicsomot megmossuk, lecsöpögtetjük, szárazra töröljük, félbe vágjuk. A mozzarellát lecsöpögtetjük, félbe vágjuk.  A retket alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, vékony szeletekre vágjuk. A hozzávalókat salátástálba tesszük. A sonkaszeleteket nagyobb darabokra vágjuk, és vékonyan kiolajozott serpenyőben ropogósra sütjük. A Céklamustárt összekeverjük a balzsamecettel és az olívaolajjal. A salátát meglocsoljuk az öntettel, összefogatjuk. Sonkachipssel díszítjük, ízlés szerint főtt vagy posírozott tojással, vagy fürjtojással tálaljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Tipp:

A salátát apróra vágott főtt sonkával is elkészíthetjük. Kiválóan alkalmas a maradék sonka, tojás hasznosítására.

Céklamustár: Céklapüré alapú mustár, fahéjjal pirított almakockákkal, egyéb fűszerekkel.

Nyuszi bonbon

Hozzávalók 4-6 főre:

  • 35 dkg sárgarépa
  • 20 dkg szezámmagpor vagy őrölt mandula
  • 5 evőkanál méz
  • 5-8 dkg kókuszreszelék

A sárgarépát megmossuk, megpucoljuk, lereszeljük, vagy aprítógépben finomra aprítjuk. A répát, a szezámagporral és a mézzel enyhén megpároljuk. A mézes-répás masszából golyókat formázunk, amit kókuszreszelékbe forgatunk. Tálalás előtt érdemes hűtőben tárolni.

A receptek elkészítéséhez Gál Zsolt mesterszakács, a Rosinante Fogadó vezető séfje ajánlotta fel a kézműves mustárait, amelyeket ezúton is köszönünk!

Fotók: Mag Veronika