Húsvéti piknik
Spenót, retek, sonka, tojás, répa – ezekből a szezonális alapanyagokból változatos húsvéti villásreggelit, vagy könnyű ünnepi vacsorát készíthettek. Az általunk kínált ételek gyorsak és egyszerűek.
Spenót, retek, sonka, tojás, répa – ezekből a szezonális alapanyagokból változatos húsvéti villásreggelit, vagy könnyű ünnepi vacsorát készíthettek. Az általunk kínált ételek gyorsak és egyszerűek.
Mustáros tojáskrém
Hozzávalók 4 személyre:
- 6 db „L”-es méretű tojás
- 15 dkg vaj vagy libazsír
- 2 evőkanál Gál Zsolt Rozmaringmustár pácolt zöldborssal
- 2 evőkanál krémes tejföl
- 1 közepes fej vöröshagyma
- só, frissen őrölt bors
A tojásokat megmossuk, megfőzzük, kihűtjük és megpucoljuk. A hagymát megpucoljuk, negyedekbe vágjuk, a tojásokat félbevágjuk. Az összes alapanyagot aprítógépben krémesre dolgozzuk. Ha nincs aprítógépünk, akkor a tojásokat törjük össze villával, keverjük össze sóval, borssal, apróra vágott hagymával, szobahőmérsékletű vajjal vagy a libazsírral, mustárral és a tejföllel. Ebben az esetben darabosabb lesz. A kész tojáskrémet friss kenyérrel, pirítóssal vagy kaláccsal kínáljuk.
A rozmaringmustár összetevői: barna magos mustár, rozmaring, zöldbors, borecet.
Pikáns gombakrém
Hozzávalók 4-6 főre:
- 50 dkg csiperke gomba
- 1-2 evőkanál olívaolaj, vagy 1 evőkanál vaj
- 2 ág kakukkfű
- só, frissen őrölt bors
- 10 dkg natúr sajtkrém
- 2 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál Gál Zsolt Meditterán mustár
- 1 db közepes fej hagyma
A gombát megpucoljuk, vékony szeletekre vágjuk, olívaolajon vagy vajon megpároljuk. Kakukkfűvel, sóval, borssal ízesítjük. A párolt gombát, tejföllel, mustárral, sajtkrémmel, a negyedekbe vágott hagymával az aprítógépbe tesszük, és krémesre pürésítjük. Ha nincs aprítógépük, akkor használhatunk botmixert vagy turmixgépet is. A gombakrémet tetszés szerint friss kenyérrel, pirítóssal, kaláccsal tálaljuk.
A Mediterrán mustár összetevői: Olajbogyókrém alapú mustár szárított paradicsommal, friss bazsalikommal és olajbogyó darabokkal.
Sonkás spenótsaláta
Hozzávalók 4-6 főre:
- 12 dkg bébispenót
- 10 dkg szeletelt feketeerdei sonka
- 20 dkg mozzarella golyó
- 30 dkg koktélparadicsom
- 1 csomag retek
- só, frissen őrölt bors
- 1 evőkanál olívaolaj
- Opcionálisan: 2-3 db tojás, 10 db fürjtojás
Az öntethez:
- 2 evőkanál Gál Zsolt Céklamustár
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1 dl extra szűz olívaolaj
A bébispenótot megmossuk, lecsepegtetjük, várunk egy kicsit, amíg megszárad. Ha van salátacentrifugánk, akkor használjuk azt. A paradicsomot megmossuk, lecsöpögtetjük, szárazra töröljük, félbe vágjuk. A mozzarellát lecsöpögtetjük, félbe vágjuk. A retket alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, vékony szeletekre vágjuk. A hozzávalókat salátástálba tesszük. A sonkaszeleteket nagyobb darabokra vágjuk, és vékonyan kiolajozott serpenyőben ropogósra sütjük. A Céklamustárt összekeverjük a balzsamecettel és az olívaolajjal. A salátát meglocsoljuk az öntettel, összefogatjuk. Sonkachipssel díszítjük, ízlés szerint főtt vagy posírozott tojással, vagy fürjtojással tálaljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Tipp:
A salátát apróra vágott főtt sonkával is elkészíthetjük. Kiválóan alkalmas a maradék sonka, tojás hasznosítására.
Céklamustár: Céklapüré alapú mustár, fahéjjal pirított almakockákkal, egyéb fűszerekkel.
Nyuszi bonbon
Hozzávalók 4-6 főre:
- 35 dkg sárgarépa
- 20 dkg szezámmagpor vagy őrölt mandula
- 5 evőkanál méz
- 5-8 dkg kókuszreszelék
A sárgarépát megmossuk, megpucoljuk, lereszeljük, vagy aprítógépben finomra aprítjuk. A répát, a szezámagporral és a mézzel enyhén megpároljuk. A mézes-répás masszából golyókat formázunk, amit kókuszreszelékbe forgatunk. Tálalás előtt érdemes hűtőben tárolni.
A receptek elkészítéséhez Gál Zsolt mesterszakács, a Rosinante Fogadó vezető séfje ajánlotta fel a kézműves mustárait, amelyeket ezúton is köszönünk!
Fotók: Mag Veronika