Így készítsen olcsó és hatékony mosogatószert

Mai cikkünkben azt mutatjuk meg, hogyan állítsa elő házi mosogatószerét – ráadásul duplán olcsón, a decemberi hógömb készítésből megmaradt sok glicerin hasznosításával. Mert hát ugye, spórolni jó!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 14. bencze.aron

Mai cikkünkben azt mutatjuk meg, hogyan állítsa elő házi mosogatószerét – ráadásul duplán olcsón, a decemberi hógömb készítésből megmaradt sok glicerin hasznosításával. Mert hát ugye, spórolni jó!


Persze, nemcsak azért jó, ha van a mosogatószerben glicerin, mert épp sok volt belőle itthon, hanem mert hidratál, és így kevésbé szárítja a kéz bőrét az azt amúgy nagyon is igénybe vevő mosogatás. Így lett a glicerin az egyik alkotóeleme a házi mosogatószernek, és mivel nem szeretek fölöslegesen költeni, tökéletes választásnak bizonyult ez a házi tisztítószer is.  Bónusz, hogy tényleg egyszerű elkészíteni, csak a szappan lereszelése kissé macerás.

Amire szüksége lesz: bármilyen szappan (a legjobb a házi készítésű vagy a babaszappan), víz, folyékony glicerin, ecet vagy citromlé, 100%-os illóolaj (lehetőleg citrus).

Így készítse el

Tegyen a lábasba egy deciliter reszelt szappant, valamint négy deciliter vizet, és közepes lángon kezdje el összeolvasztani. Ez kicsit időigényes, de semmiképpen se vegye feljebb a tűzhely hőmérsékletét; várja ki, míg a szappan feloldódik a vízben, és ne hagyja, hogy felforrjon a víz. Amikor elkészült, vegye le a lapról és hagyja egy kicsit hűlni. Amikor már langyos, mehet bele az 5-10 csepp illóolaj és a 2 evőkanál ecet/citromlé, az egy evőkanál glicerin és kész is a mosogatószer. Várja meg, míg teljesen kihűl, turmixolja össze egy botmixerrel, töltse bele egy régi flakonba, és próbálja ki, milyen lett.

Tipp: ha nincs kedve lereszelni a szappant, aprítsa fel kisebb darabokra, és amikor nagyjából már elegyedett a vízzel, egy botmixer segítségével turmixolja krémesre.

Előfordulhat, hogy nem tud beszerezni növényi alapú glicerint, ekkor sincs különösebb probléma a receptet elkészítheti enélkül is.