Így szoktassuk rá a gyereket az egészséges ételekre

Magyarországon tíz gyerekből négy túlsúlyos – ez nemcsak Európában, hanem világszinten is nagyon rossz arány. Ennek az egyik legfőbb oka az egészségtelen táplálkozás, és a mozgáshiány. Az EMMI 2014-ben megalkotta az úgynevezett „menzarendeletet”, amely az iskolai menzák megújításáról szól. A gyerekek közül sokan a menzán találkoznak először zöldségekből, bulgurból és árpagyöngyből készült ételekkel – és többen nehezen fogadják el az új ízeket, hiszen nem is ismerik azokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
menzareform
2018. június 22. Origo

Sokkal egészségesebb ételek kerülnek az asztalokra, kisebb sótartalommal, több zöldséggel, gyümölccsel, de az ételek elkészítési módja is változott. A gyerekek közül sokan a menzán találkoznak először zöldségekből, bulgurból és árpagyöngyből készült ételekkel – és többen nehezen fogadják el az új ízeket, hiszen nem is ismerik azokat. A Hungast kommunikációs vezetője szerint a szülőknek és a pedagógusoknak nagy felelőssége van abban, hogy a gyerekek megismerjék, megszeressék az egészséges ételeket.

Enyedi Csaba azt mondta, sokat segíthet a gyerekek egészségi állapotán, ha otthon is főznek a családok, sőt, a gyereket is bevonják a sütésbe-főzésbe. Most, a vakáció idején minél több nyers gyümölcsöt és zöldséget kínáljanak a szülők a gyereknek, de kiváló családi program a közös főzés is. Ha pedig a kirándulást választja a család, a szabadban süssenek zöldségeket, almát vagy hagymát – a gyereknek ez óriási élmény, és megismeri a változatos ízeket.

A neofóbia – vagyis az újdonságtól való félelem – valahol az ősi emberi tulajdonságokban gyökerezhet. Évszázadokkal ezelőtt biztonságosabb volt csak a jól ismert ételeket fogyasztani. Nem is próbáltak megkóstolni olyan zöldségeket, gyümölcsöket, amelyeket nem ismertek. Ma már inkább az otthoni környezet a meghatározó, vagyis az, hogy hogyan szocializálódik a gyerek, mit eszik otthon, mit vesz a boltban a család. Ettől függ elsősorban, hogy a gyerek megeszi-e az új, egészséges ételeket, vagy sem.

Enyedi Csaba azt mondja, ha otthon sem túl heterogén a konyha, kevésbé szokja meg a gyerek, hogy az új ízeket is megkóstolja. Így a menzán sem eszi meg a reformételeket – a sok zöldséggel, különleges gabonákkal készült fogásokat. Pedig – a kommunikációs vezető szerint – kóstolni mindig érdemes.

„A központi idegrendszernek hét-kilenc kóstolásra van szüksége ahhoz, hogy el tudja dönteni, ízlik-e az az íz, vagy sem. Éppen ezért folyamatosan kóstoltatni kell a gyerekkel a különböző ételeket, ízeket. Természetesen nem erőszakosan.”

A bejegyzés itt folytatódik.