Így válasszunk bort a karácsonyi menühöz!

Régóta tudjuk, hogy a bor egészséges, de hogy pontosan mely betegségek esetén érdemes inni, arról nem sok szó esik. Márk László kutató, a Pécsi Tudományegyetem Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézetének egyetemi docense a Twickel Szőlőbirtok sajtóeseményén részletesen beszélt a friss kutatások eredményeiről, Gódor Attila borász pedig elmondta, hogy a tipikus magyar karácsonyi ételekhez milyen bor illik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bőr
2018. december 17. Közlemény

A vörösborban lévő vegyületek antibiotikus hatása bizonyított – mondta a kémikus. A több ezer vegyület konstellációja adja az egészségvédő hatást: külön-külön tehát nem lennének ilyen hasznosak az emberi szervezet számára, hatásukat együttesen fejtik ki. Az egyik rendkívül hasznos és sokat kutatott vegyület a transz-rezveratrol – ezt egy kísérlet során kivonták a vörösborból, és kapszula formájában adták 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek, és a betegek inzulinszintje csökkent. Nagyjából 2 mg rezveratrolt tartalmaz egy liter vörösbor, de ez a szám nagyon eltérő lehet a szőlő fajtájától és egyéb tényezőktől függően. A fehérborban jóval kevesebb rezveratrol van, és eleve más vegyületeket tartalmaz, mint a vörös. A Twickel Szőlőbirtok borait is megvizsgálták ilyen szempontból, a Zichy borcsalád bizonyult a legnagyobb rezveratroltartalmúnak.

A másik fontos egészségügyi terület, ahol a vörösbor jótékony hatása egyértelműen bizonyított, a szívinfarktuson átesett betegek rehabilitációja. Szívinfarktus után a szívizomsejtek megnőnek, erőtlenebbek lesznek – ezt a folyamatot akadályozza a vörösbor. Jelenleg a borban lévő vegyületek tumorokra gyakorolt hatásáról folynak a kutatások – fejtette ki Márk László.

Gódor Attila, a Twickel Szőlőbirtok borásza szerint sokan elbizonytalanodnak az ünnepekhez közeledve, milyen bort vegyenek le a polcról a hagyományos karácsonyi menü mellé, segítségül küldjük az alábbi tippeket:

  • Halászlé: a halászlét a fűszerpaprika teszi pikánssá, ezért a szekszárdi kadarka kellemes fűszeressége jól párosítható az étellel (2015 Liszt Szekszárdi Kadarka)
  • Húsleves: a húsleves színéhez, ízeihez is jól harmonizál a lágy, aranysárga színű, rezeda illatú szekszárdi olaszrizling (2018 Liszt Szekszárdi Olaszrizling)
  • Töltött káposzta: a töltött káposzta kicsit nehezebb magyaros ételünk, ezért ehhez egy savas, friss, üde rosé cuvée illik (2018 Kajmád Szekszárdi Rosé cuvée)
  • Hal: a halhoz egy olyan fehér bort érdemes társítani, amely friss, üde, zöldfűszerekre jellemző jegyekkel, például egy sauvignon blanc-t (2018 Kajmád Szekszárdi Sauvignon blanc)