Itt a nagy magyar virsli teszt eredménye!

Ha szilveszter, akkor pezsgő és virsli! De egyáltalán nem mindegy, milyen minőségű finomság kerül az ünnepi asztalra! Itt a nagy magyar virsli teszt eredménye!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 28. czefernek.lena

Megnyugtató eredménnyel zárult a hatósági virsli ellenőrzés: a kedvelt élelmiszer mindegyik fajtája kiállta a próbát. Az országosan elrendelt, téli, kiemelt élelmiszerlánc ellenőrzésen belül az MgSzH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága különösen alapos, átfogó vizsgálat alá vetette a virsliket november végén.


Magyarországon a téli ünnepek egyik hagyományos étele a virsli, a hatóság ezért is határozott a kereskedelemben fellelhető, különböző fajtájú termékek élelmiszer-biztonsági és -minőségi ellenőrzéséről. A kiválasztott virslik reprezentálják a hazai élelmiszer-előállítókat, illetve a nem hazai előállítású termékeknél az első magyarországi forgalomba hozókat. Az MgSzH vizsgálta a termékek fehérje-, víz-, zsír- és sótartalmát, érzékszervi, valamint mikrobiológiai tulajdonságait, továbbá azt, hogy a  csomagoláson levő jelölések megfelelnek-e a jogszabályoknak.

A célellenőrzés összesen 62 féle virslire terjedt ki, több mint 400 akkreditált laborvizsgálat készült.

Két fajta virslinél  a hatóság  érzékszervi (idegen szag, íz) kifogásokat emelt, és bírságot szabott ki. Három fajtánál a jelölések  nem feleltek meg az előírásoknak.

40 féle virsli kedveltségét is felmérte a hatóság.

Jó hír, hogy rengeteg sertésvirsli végzett kitűnő eredménnyel. Többek között a HORECA Bécsi virsli, a HORECA Koktél virsli, a Karát Bécsi virsli, a PROFI Frankfurti virsli, a HORECA juhbeles virsli, a TESCO Bécsi virsli és a Karát Inyenc virsli. A baromfihúsból készült termékek közül dobogón végzett a Kaiser baromfihúsos tartós virsli, a Sága Füstli, füstölt pulykavirsli, bükkfával füstölt, illetve a Sága Füstli, füstölt pulykavirsli.

Leminősítették ugyanakkor a Dárdás Frankfurti baromfi virslit, valamint a Sága Frankfurti pulykavirslit.

A vizsgálat módja és részletes eredményei itt olvashatók.