Juhtúrós padlizsáncsónak baconos zöldségraguval

A padlizsán a nyár egyik legjobb zöldsége, sok féleképpen felhasználható. A mediterrán konyhában jóval népszerűbb, mint itthon de érdemes fogyasztani, mert hazánkban is megterem és magas a C és A-vitamin tartalma, valamint ásványi anyagokban gazdag. Juhtúrós-baconos felállásért még az ellenzői is odalesznek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 13. Paulik András

A padlizsán a nyár egyik legjobb zöldsége, sok féleképpen felhasználható. A mediterrán konyhában jóval népszerűbb, mint itthon de érdemes fogyasztani, mert hazánkban is megterem és magas a C és A-vitamin tartalma, valamint ásványi anyagokban gazdag. Juhtúrós-baconos felállásért még az ellenzői is odalesznek.


1,3 kg padlizsán

2 nagyobb db paradicsom

1 db kápia paprika

12 dkg bacon szalonna

1 fej vöröshagyma

20 dkg juhtúró

3 evőkanál tejföl

2 gerezd fokhagyma

1 teáskanál pizza fűszerkeverék

Só, bors

Pár csepp citromlé

A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. A paprikát és a paradicsomot megmossuk, megtöröljük és kockára vágjuk. A bacont is felkockázzuk. A padlizsánt megmossuk, megtöröljük, félbe vágjuk. Kivájjuk mind a két félnek a belsejét. A magos részét kidobjuk. A padlizsán húsát felkockázzuk. A padlizsáncsónakot és az összevágott belsejét egyaránt meglocsoljuk citromlével, hogy ne barnuljon meg. A padlizsán „húsát” megsózzuk és várunk egy kicsit, amíg levet ereszt, majd lemossuk.

Egy serpenyőben kevés olajat melegítünk. Megpirítjuk rajta a bacont, üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot és a padlizsánt.

Kicsit megpároljuk a zöldségeket, sóval, borssal, pizza fűszerkeverékkel ízesítjük. A padlizsáncsónakokat egységesen megtöltjük. A túrót villával összetörjük, belezúzzuk a fokhagymát és a tejföllel egyenletesen elkeverjük. A tejfölös túróval megkenjük a párolt zöldséggel töltött csónakok tetejét.

Előmelegített sütőben kb. 220 fokon bő félóráig sütjük. Főtt rizzsel tálalom.