Karácsonyi menü – Három fogás egy óra alatt

Karácsonyi ételeket gyorsan és egyszerűen is lehet készíteni. Így ha nincs időd vagy kezdő vagy a konyhában, akkor se ess kétségbe! Három fogást mutatunk, amelyeket egy óra alatt el tudsz készíteni. A hangsúly az alapanyagokon és az ízpárokon van.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 17. szabo.daniel

Karácsonyi ételeket gyorsan és egyszerűen is lehet készíteni. Így ha nincs időd vagy kezdő vagy a konyhában, akkor se ess kétségbe! Három fogást mutatunk, amelyeket egy óra alatt el tudsz készíteni. A hangsúly az alapanyagokon és az ízpárokon van.


Konyakos gombakrémleves


 

Hozzávalók 4 csészéhez:

nettó 25 dkg szeletelt gombakonzerv
4 cl konyak
8 dl 2,8%-os tej
2 teáskanál szárított kakukkfű
2 gerezd fokhagyma
1 közepes fej vöröshagyma
1 mokkáskanál tengeri só
3-4 tekerés frissen őrölt bors
5 dkg vaj
kis csokor petrezselyem
2 evőkanál hántolt mandula vagy mogyoró

A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. A vajat felmelegítjük, üvegesre pároljuk rajta a hagymát, átforgatjuk rajta a lecsöpögtetett, átöblített gombaszeleteket. Felöntjük konyakkal, 1-2 percig várunk, amíg az alkohol elpárolog. Ezután felöntjük tejjel, ízesítjük kakukkfűvel, sóval, borssal, zúzott fokhagymával. Összeforraljuk, félrehúzzuk a lángról és botmixerrel simára turmixoljuk. Hozzákeverjük a friss, apróra vágott petrezselymet. Száraz serpenyőben pirított mandulaszeletekkel tálaljuk.

Mediterrán halfalatok, gesztenyés rizzsel


 

A sült halhoz:

1 kg fagyasztott, filézett tengeri hal
1 dl olívaolaj
5 gerezd fokhagyma
4 teáskanál rozmaring
15 dkg magozott olívabogyó
1 mokkáskanál tengeri só
4-5 tekerés frissen őrölt bors
1 csokor petrezselyem
1 dl félszáraz fehérbor

A gesztenyés rizshez:

2,5 dl jázmin rizs
25 dkg fagyasztott, előfőzött egész, natúr gesztenye
1 mokkáskanál tengeri só
5 dl víz
2 evőkanál vaj vagy olaj

A hal elkészítése:

A halszeleteket a készítés előtt 3 órával elővesszük, megvárjuk, amíg kiengedi a levét. A fagyasztott halakból sok víz olvad ki, a gyártok általában a fagyasztás utáni súlyát tüntetik fel a csomagoláson. Ha friss halból készíted az ételt, elég kevesebb hal is. A halszeleteket 3 cm-es csíkokra vágjuk. Mély serpenyőben olajat melegítünk, belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a rozmaringot. A fűszeres olajban kezdjük el sütni a halat, majd hozzáadjuk a lecsöpögtetett, karikára vágott olívabogyókat is. Sózzuk, borsozzuk és felöntjük borral. Ha a folyadék elpárolgott készen is van, ilyenkor keverjünk hozzá friss, apróra vágott petrezselymet.

A rizs elkészítése:

A rizst átnézzük, leöblítjük. Nyeles lábasban vajat melegítünk, megforgatjuk rajta a rizst. Felöntjük vízzel, megvárjuk, amíg a víz felforr. Ezután hozzáadjuk a gesztenyét és sózzuk. Takarékra tesszük a rizst és lefedjük. Időnként megkeverjük. Ha megfőtt, elzárjuk alatta a lángot és 20 percig fedő alatt pihentetjük.

A gesztenyés rizst és a halat együtt tálaljuk.

TIPP: ha nem szereted a halat, készítheted csirkéből vagy pulykából is az ételt

Karácsonyi gyümölcssaláta

Hozzávalók:

3 db édes alma
2 db narancs
15 dkg aszalt füge
5 dkg hántolt mandula
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
5-6 evőkanál méz
1 dl 100%-os narancslé
opcionálisan: 2 teáskanál narancsos olívaolaj


 

Az almákat megmossuk, meghámozzuk. Almaszeletelővel vagy hagyományos módon eltávolítjuk a magházakat. A narancsokat megpucoljuk, a fügéket apróra vágjuk. Serpenyőben felmelegítjük a mézet, belekockázzuk az almát és a narancsokat és hozzáadjuk a fügét és a mandulát is. A gyümölcsöket megpároljuk a mézes alapon. Fűszerezzük mézeskalács fűszerkeverékkel, végül meglocsoljuk narancsos olívaolajjal és narancslével.

Poharakba kanalazzuk. Díszíthetjük olajos pirított magvakkal, tejszínhabbal, vaníliahabbal, de vaníliafagyit vagy diófagyit is kanalazhatunk rá.