Karácsonyi menünek – pálinkás szilvaleves

Most kedden, szerdán és csütörtökön azoknak ajánlunk karácsonyi menüt, akik szeretnek rákészülni a dolgokra. Még van idő beszerezni a szükséges alapanyagokat, bár talán kicsivel több időt kell szánni azok beszerzésére. Alább az ünnepi vacsora első részét ismertetjük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 12. Paulik András

Most kedden, szerdán és csütörtökön azoknak ajánlunk karácsonyi menüt, akik szeretnek rákészülni a dolgokra. Még van idő beszerezni a szükséges alapanyagokat, bár talán kicsivel több időt kell szánni azok beszerzésére. Alább az ünnepi vacsora első részét ismertetjük.


Hozzávalók 4 személyre:

37 dkg magozott, édesített szilvabefőtt

1 dl ágyas szilvapálinka

2,5 dl főzőtejszín

1,5 dl tej

2 teáskanál mézessütemény fűszerkeverék (fahéj, szerecsendió, koriander, szegfűszeg, szegfűbors, édeskömény, gyömbér, ánizs, bors, csillagánizs, kardamommag)

1 szál vaníliarúd

1/2 db citrom héja

2 evőkanál vaníliás pudingpor

Díszítéshez:

tejszínhab

4 db gyömbéres teasütemény

A leves elkészítése előtt egy nappal a befőtt levét egy jól záró üvegbe öntjük át. A szilvákat visszatesszük a befőttesüvegbe és felöntjük pálinkával. A szilvát és a levét is hűtőbe tesszük. Másnap a pálinkaleves szilvát egy fazékba tesszük, meghintjük mézessütemény fűszerkeverékkel, és elkezdjük melegíteni. A citromot megmossuk, és szárazra töröljük, majd belereszeljük a fazékba. A vaníliarúdat félbe vágjuk, a magokat belekapargatjuk. Jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a befőtt levét is. Felforraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot. Botmixerrel összepürésítjük. Előveszünk egy másik fazekat, és egy szűrőn át átpasszírozzuk a szilvapürét. A pudingot főzőtejszínnel és a tejjel simára keverjük. Hozzáadjuk a leves alaphoz, és kis lángon újra elkezdjük melegíteni. Ha enyhén forr, elzárjuk, addigra besűrűsödik. Hidegen, melegen egyaránt finom. A hideg változatnál úgy érjük el, hogy minél gyorsabban lehűljön, hogy egy jól zárható műanyagdobozba öntjük a levest. A dobozt hideg vízben lehűtjük, majd a hűtőszekrényben tovább hűtjük. 

Tálaláskor tejszínhabot fújunk rá, és gyömbéres teasüteménnyel díszítjük.