Karfiolos rakott csirke
Még tart a karfiolszezon, használjuk ki ezt a lehetőséget. Sajttal, csirkével és burgonyával párosítva finom vasárnapi ebédet varázsolhatunk az asztalra. Egyszerre elkészül a köret és a főétel is.
Még tart a karfiolszezon, használjuk ki ezt a lehetőséget. Sajttal, csirkével és burgonyával párosítva finom vasárnapi ebédet varázsolhatunk az asztalra. Egyszerre elkészül a köret és a főétel is.
Hozzávalók:
1 közepes fej karfiol (60 dkg)
60 dkg filézett csirkemell
1 kg burgonya
1 csokor petrezselyem
5-6 dl tej
8 dkg mozzarella sajt
1 lapos teáskanál curry
1 mokkáskanál szárított gyömbérpor
2 duci gerezd fokhagyma
fűszersó, frissen őrölt bors
Jénai kikenéséhez vaj
A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk. Ha nagyobb segítőink vannak, segíthetnek ebben a műveletben. A burgonyákat 1 cm-es karikára vágjuk. Egy 3 literes lábast kiöblítünk hideg vízzel, azért, hogy a tej ne égjen oda. Beletesszük a burgonyakarikákat és felöntjük annyi tejjel, ami pont ellepi. Sózzuk, borsozzuk, és zúzott fokhagymával ízesítjük.
Puhára, de nem szétesősre főzzük. Ha elkészült, a karfiolt leveleitől megtisztítva, megmosva rózsáira szedem és fűszersós vízben megfőzöm. A karfiol tisztításánál, szétszedésénél is segíthetnek a gyerekek. A húst felszeleteljük, kicsit megklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és vékonyan olajozott serpenyőben kérget sütünk rá. Ez azt jelenti, hogy addig sütjük, amíg mindkét oldala kifehéredik.
A jénai vagy egyéb hőálló tálat margarinnal kikenünk. A krumplit leszűrjük, a maradék tejet félretesszük.
A krumplit a tál aljára halmozzuk, ezt követi a hús, majd a karfiol.
A maradék tejet, – ha túl soknak bizonyul, akkor kevesebbet – curryvel, gyömbérrel, és megmosott, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Nyakon öntjük vele az ételt, megszórjuk reszelt sajttal, és mehet a sütőbe.
40 percig sütjük letakarva. Első öt percben nagy lángon, utána 200-180 fokon.
Tálalásnál tejfölt és savanyúságot kínálunk hozzá.