Kókuszos sütőtökleves
Itt van a sütőtök szezonja, érdemes fogyasztani, mert nagyon jó karotinforrás, ezáltal védi a nyálkahártyát. Kókusztejjel eredetileg a thai konyhában készítik, itt csípős íz is jár mellé, ezt mi elhagytuk. Egy kis segítséggel egy kiskamasz is elkészítheti.
Itt van a sütőtök szezonja, érdemes fogyasztani, mert nagyon jó karotinforrás, ezáltal védi a nyálkahártyát. Kókusztejjel eredetileg a thai konyhában készítik, itt csípős íz is jár mellé, ezt mi elhagytuk. Egy kis segítséggel egy kiskamasz is elkészítheti.
Hozzávalók:
1,3 kg sütőtök
1 fej vöröshagyma
4 dl sűrű kókusztej
6 dl zöldségalaplé –lehet bio kockából is-
1-2 teáskanál só
3 evőkanál paradicsompüré
1 teáskanál curry
1 mokkáskanál bors
5 dkg vaj
Tálaláshoz:
sajt
tökmagolaj
A tököt feldaraboljuk, eltávolítjuk a magházát, megpucoljuk és kockára vágjuk. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. A vajat felmelegítjük, üvegesre pároljuk rajta a hagymát, és megforgatjuk rajta a tököt. Felöntjük alaplével és kókusztejjel. Fűszerezzük, ízesítjük paradicsommal. Ha a tök megpuhult, botmixerrel simára dolgozzuk. Reszelt sajttal, tökmagolajjal tálaljuk.