Közétkeztetés – mint a McDonald’sban

Még néhány napig véleményezhető az a kormány honlapjára felkerült jogszabálytervezet, amely újraszabályozza a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, kórházakban betartandó étkezési rendet. Sok új szabály lesz, de rá is fér a rend a közétkeztetésre.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
partedli
2013. május 09. Családháló

Még néhány napig véleményezhető az a kormány honlapjára felkerült jogszabálytervezet, amely újraszabályozza a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, kórházakban betartandó étkezési rendet. Sok új szabály lesz, de rá is fér a rend a közétkeztetésre.


Étlap, allergének feltüntetése, napi szükséges energiabevitel, cukor- és zsírtartalom, csak néhány olyan információ az ételekről, amelyeket a jövőben kötelező lesz használni illetve feltüntetni a közétkeztetésben. A témában elkészült jogszabálytervezetet május 10-ig lehet véleményezni, elfogadása esetén várhatóan jövő év január elején lép majd hatályba.

Kikre vonatkozik?

A jogszabály vonatkozik majd a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerinti nevelési-oktatási, a szociális alapszolgáltatásokat és szakosított ellátásokat, illetve a gyermekjóléti alapellátást és a gyermekvédelmi szakellátást biztosító, valamint a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményekre, valamennyi közétkeztetési szolgáltatást nyújtó szervre, szervezetre, gazdasági társaságra, természetes személyre. Szintén vonatkozik az állami és önkormányzati finanszírozású nyári táborokban nyújtott közétkeztetési szolgáltatásra, illetve azon Intézményekre, amelyek saját, működő főzőkonyhával rendelkeznek és a közétkeztetési szolgáltatást ennek keretében biztosítják.

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény szerinti családi napközik, valamint lakásotthonok, továbbá a nem állami vagy önkormányzati finanszírozású nyári táborok, sporttáborok, erdei iskolák esetében e rendelet előírásait nem kell alkalmazni.
Bő olajban nem süthetnek

Részletesen lefektetik a fenti szervezetek tennivalóit. Nem adható például csípős, erősen fűszeres étel a 14 év alatti korcsoport részére, bölcsődei étkeztetés esetén bő olajban sült étel nem adható.  Állati eredetű fehérjeforrást minden főétkezésnek, bölcsődei étkeztetés esetén az egyik kisétkezésnek is tartalmaznia kell.

A közétkeztető minden, általa biztosított étkezéshez étlapot készít és azt az intézmény az étkezők – bölcsődében, valamint nevelési-oktatási intézményekben a szülők – által is jól látható helyen kifüggeszti. A közétkeztető az étlapon feltünteti minden étkezés számított energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukortartalmát, sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőket.
Amennyiben az étlapban változás következik be, arról a közétkeztető az intézményt tájékoztatja a kiszállítást megelőző 24 órán belül. Az intézménynek gondoskodnia kell arról, hogy a módosított étlap is kikerüljön. Ugyancsak szabály, hogy a diétás étrendet külön kell feltüntetni az étlapon.

Korcsoportok szerint

A tervezet rögzíti a különböző korcsoportok számára szükséges energiabevitelt, ezen belül meghatározza, mely korosztálynak mely termékekből és mennyit szükséges fogyasztania. Hasonlóképp előírja például, hogy egész napos étkeztetés esetén egy embernek biztosítani kell legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, négy adag zöldséget vagy gyümölcsöt, ezekből legalább egy adagot nyers formában, továbbá három adag gabona alapú élelmiszert.

No cukor

Szigorítják a folyadékbevitel gyakorlatát is. Csapvíz, ásványvíz illetve tea adható, az utóbbi évtizedekben menzai teaként elhíresült cukorbomba ugyanakkor tilos lesz, hiszen csak az előírt mennyiséggel lesz édesíthető. Édesítőszert viszont a hat év alatti korcsoportnak – a diétás étkezést igénylő szénhidrátanyagcsere-zavarban szenvedők kivételével – nem lehetne adni.

Az OÉTI vizsgálatai szerint egyébként az óvodai és az iskolai közétkeztetés jelenleg sem minőségében, sem mennyiségében nem felel meg az egészséges táplálkozás irányelveinek.