Közös főzés: 4 dolog, amiben játszva fejlődik a gyereked

A közös főzés során a kisgyerekek sok új dolgot tanulhatnak, ráadásul ez egy jó alkalom arra is, hogy egyes matematikai alapfogalmakat is elsajátítsanak. Az étel elkészítésében való részvétel segíthet az önbizalom növelésében, valamint az egészséges táplálkozási szokások megalapozásában is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
főzés
2019. január 08. Dívány

Valószínűleg részünkről egy kicsit több rugalmasságot és előkészületet igényel, ha a kisgyerekünk segít az ebéd elkészítésében, de a megfelelő hozzáállással és felkészüléssel mindkettőnk számára élvezetes lesz a konyhában töltött idő – írja a KidsHealth. De miben segít a főzés az óvodásoknak?

Alapvető készségeket épít

Segít a gyerekek számára az alap matematikai fogalmak elsajátításában, ha például az ő feladata megszámolni a tojásokat, vagy kimérni a szükséges mennyiségű vizet. Abból is sokat tanulhatnak a kisgyerekek, ha megmutatjuk nekik, mi az első lépés, mi következik másodszorra, harmadszorra stb. A recept közös olvasása során új szavakkal bővülhet a szókincsük, valamint ez előremozdíthatja a betűk és számok megismerését. A receptben leírtak követése fejleszti a koncentrációs készséget.

Nyitás új ízek felé

Az óvodáskorú gyerekek talán a legválogatósabbak, azonban ezen segíthet, ha jelen vannak az étel elkészítésekor, hiszen főzés közben sok olyan alapanyagot megkóstolhatnak, amikkel amúgy nem találkoznának. Nemcsak az elkészítés folyamata során hat ösztönzőleg a kisgyerek jelenléte, de szívesebben kóstolnak meg olyan ételt, amiről tudják, hogyan és miből készült, sőt részesei voltak a műveletnek. Könnyebben beszélgethetünk főzés közben arról is, hogy melyik összetevő milyen hatással van a szervezetünkre, mit tehetünk a konyhában az egészségünk megőrzéséért.

Felfedezés az érzékszervekkel

Tökéletes helyszín a gyerekek érzékeinek fejlesztésére a konyha.

A cikk folytatásához kattints.