Lencsegulyás
A következő recept ötlete Johaness Brahms I. Magyar táncát hallgatva fogant meg bennem. A lencsegulyás fogalmát ismertem, de sohasem kóstoltam előtte. Ez egy igazán tartalmas egytálétel, ami után már csak egy kis desszert dukál.
A következő recept ötlete Johaness Brahms I. Magyar táncát hallgatva fogant meg bennem. A lencsegulyás fogalmát ismertem, de sohasem kóstoltam előtte. Ez egy igazán tartalmas egytálétel, ami után már csak egy kis desszert dukál.
Hozzávalók 6 személyre:
50 dkg zöldlencse
2 db közepes fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
3 nagyobb szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
4 db közepes burgonya
60-70 dkg füstölt oldalas
1 tk majoránna
1 mokkáskanál őrölt bors
1 tk őrölt kömény
1 lapos ek tárkony
1 -2 mokkáskanál só
0,5 dl olaj
2 db babérlevél
8 dkg bolti csipetke
Ízlés szerint: kenyér és tejföl
A lencsét átválogatom, megmosom, 5-6 órára beáztatom. Kevés olajon az apróra vágott vöröshagymát üvegesre párolom. Rászórom a pirospaprikát, és félrehúzom a tűzről. Ráöntöm a leszűrt lencsét, majd összeforgatom a paprikás alappal.
A zöldségeket megpucolom, a burgonyát és a sárgarépát kockára vágom, a fehérrépát hosszabb darabokba. A zöldségeket is hozzáadom és felöntöm vízzel. A húst feldarabolom, és ezt is a fazékba teszem.
Folytatás itt.