Leves újévre!
Újév napján jól esik a korhelyleves. Ebbe a tartalmas változatba gomba, házi csipetke, és a gazdagságot szimbolizáló lencse is került. A szerencsét pedig a malac túrja, így a választásunk a sertéskolbászra esett. Egyszerű elkészíteni és újramelegítve is finom.

Újév napján jól esik a korhelyleves. Ebbe a tartalmas változatba gomba, házi csipetke, és a gazdagságot szimbolizáló lencse is került. A szerencsét pedig a malac túrja, így a választásunk a sertéskolbászra esett. Egyszerű elkészíteni és újramelegítve is finom.
Hozzávalók 8 adaghoz:
90 dkg savanyú káposzta
50 dkg lencse
50 dkg csiperkegomba
2 fej vöröshagyma
40 dkg szárazkolbász
1 evőkanál mangalica zsír
1 db L-es tojás+ liszt
3 teáskanál majoránna
2 db babérlevél
2 teáskanál őrölt kömény
só, bors
Tálaláshoz:
tejföl
kenyér
petrezselyemzöld
Az előírt mennyiséghez egy 8 literes lábas szükséges
A lencsét előző este vagy a főzés előtt 5-6 órával átválogatjuk, megmossukkm és bőséges vízben beáztatjuk. Másnap a kolbászt karikára vágjuk, a hagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk. A zsírt felmelegítjük és megpirítjuk rajta a kolbászkarikákat, majd szűrőlapáttal kiszedjük és félretesszük.
A kolbászos mangalica zsíron üvegesre pároljuk a hagymát, átforgatjuk rajta a leöblített lencsét. Felöntjük, annyi vízzel amennyi ellepi. Fűszerezzük babérlevéllel, köménnyel, majoránnával.
Amíg a lencse fő, addig megpucoljuk és szeletekre vágjuk a gombát. Amikor a lencse félig megpuhult jöhet a káposzta, a gomba és a kolbász. Plusz vizet adunk hozzá és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Ha az alapanyagok megpuhultak a tojásból, lisztből, 1 mokkáskanál sóból és ízlés szerint apróra vágott petrezselyemből csipetkét gyúrunk. (A tojáshoz annyi liszt kell, amennyit felvesz.) A csipetkét a levesbe szaggatjuk és kb. 5-10 percig főzzük.
A sűrű levest tejföllel, apróra vágott petrezselyemmel, kenyérrel kínáljuk. Hűtőben két napig eláll. Újramelegítésnél arra ügyeljünk, hogy pótoljuk a vizet.