Mandulás-cseresznyés lepény

A friss gyümölcsök jó lehetőséget adnak a sütemények készítésére. Ez a süti a hagyományos egyensúlytészta elvével készült, ami annyit takar, hogy egészben megmérjük a tojást, és a tojás súlyával megegyezően adunk hozzá cukrot, vajat, lisztet. A fantáziánkra van bízva, hogy mivel variáljuk, egy biztos: gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Ha van rá lehetőségünk, a hagyományos cukrot cseréljük le egészségesebb édesítőre.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 29. szabo.daniel

A friss gyümölcsök jó lehetőséget adnak a sütemények készítésére. Ez a süti a hagyományos egyensúlytészta elvével készült, ami annyit takar, hogy egészben megmérjük a tojást, és a tojás súlyával megegyezően adunk hozzá cukrot, vajat, lisztet. A fantáziánkra van bízva, hogy mivel variáljuk, egy biztos: gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Ha van rá lehetőségünk, a hagyományos cukrot cseréljük le egészségesebb édesítőre.


Hozzávalók:

3 db tojás (21 dkg)
21 dkg liszt
21 dkg vaj + 2 evőkanál a tepsi kikenéséhez
2 evőkanál zsemlemorzsa
21 dkg nádcukor
1 zacskó sütőpor
100 szem cseresznye ( kb. 50 dkg)
5 dkg mandula
1 db lime, vagy citrom héja
1 teáskanál őrölt fahéj

A cseresznyék szárát leszedjük, megmossuk, kimagozzuk. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájukat összekeverjük a cukorral és a vajjal, és belereszeljük a megmosott citrom héját. A lisztben elkeverjük a sütőport és a fahéjat.  A fűszeres lisztet jól elkeverjük a nedves alapanyagokkal. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és óvatosan összekeverjük a folyékony tésztával. Közepes méretű tepsit kivajazunk, meghintjük zsemlemorzsával és beleöntjük a sütemény masszáját. Kirakjuk cseresznyével, meghintjük mandulával. Előremelegített sütőben 180 fokon félórát sütjük. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl, utána kockára vágjuk.