Mandulás pangasius filé karácsonyi szilva-gesztenye mártással
Ha nem gondoltál előre a karácsonyi menü elkészítésére, a hozzávalók beszerzésére, akkor most az ünnep előtti napokban egyszerű, de nagyon látványos és ízletes recepttel szolgálunk nektek.
Ha nem gondoltál előre a karácsonyi menü elkészítésére, a hozzávalók beszerzésére, akkor most az ünnep előtti napokban egyszerű, de nagyon látványos és ízletes recepttel szolgálunk nektek.
Hozzávalók 4 főre
Halhoz:
1kg fagyasztott pangasius filé
8 dkg vaj
1-2 evőkanál provance-i fűszerkeverék
5 dkg hántolt mandulaszeletet
Gesztenyés- szilva mártáshoz:
10-15 dkg magozott aszalt szilva
10 dkg sült, tisztított gesztenye
1 dl fűszeres karácsonyi vörösbor (vagy vörösbor + karácsonyi fűszerek is)
1 teáskanál őrölt fahéj
fél citrom reszelt héja
1-2 evőkanál meggy gyümölcslé
vanília eszencia vagy ½ vaníliarúd
fél dl tej vagy tejszín
2 evőkanál vaj
A vajat egy nagy serpenyőben felmelegítjük, elkeverjük benne a fűszerkeveréket, és fagyosan elkezdjük sütni a halat. Mindkét oldalát jól átsütjük. Száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk a mandulát és megszórjuk vele a halszeleteket.
Amíg a hal sül, elkészítjük a mártást. Felmelegítjük a vajat, beletesszük a szilvát, várunk, amíg egy kicsit megszívja magát, hozzáadjuk a gesztenyét és felöntjük borral. Fűszerezzük fahéjjal, vaníliával, reszelt citromhéjjal. Ízesítjük meggylével. Ha kezd sűrűsödni, hozzáadjuk a tejet.
Pár percig még főzzük, melegen tálaljuk.Köretként burgonyapürével vagy főtt burgonyával kínálunk hozzá.