Mandulás pangasius filé karácsonyi szilva-gesztenye mártással

Ha nem gondoltál előre a karácsonyi menü elkészítésére, a hozzávalók beszerzésére, akkor most az ünnep előtti napokban egyszerű, de nagyon látványos és ízletes recepttel szolgálunk nektek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 19. Paulik András

Ha nem gondoltál előre a karácsonyi menü elkészítésére, a hozzávalók beszerzésére, akkor most az ünnep előtti napokban egyszerű, de nagyon látványos és ízletes recepttel szolgálunk nektek.


Hozzávalók 4 főre

Halhoz:

1kg fagyasztott pangasius filé

8 dkg vaj

1-2 evőkanál provance-i fűszerkeverék

5 dkg hántolt mandulaszeletet

 

Gesztenyés- szilva mártáshoz:

10-15 dkg magozott aszalt szilva

10 dkg sült, tisztított gesztenye

1 dl fűszeres karácsonyi vörösbor (vagy vörösbor + karácsonyi fűszerek is)

1 teáskanál őrölt fahéj

fél citrom reszelt héja

1-2 evőkanál meggy gyümölcslé

vanília eszencia vagy ½  vaníliarúd

fél dl tej vagy tejszín

2 evőkanál vaj

A vajat egy nagy serpenyőben felmelegítjük, elkeverjük benne a fűszerkeveréket, és fagyosan elkezdjük sütni a halat. Mindkét oldalát jól átsütjük. Száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk a mandulát és megszórjuk vele a halszeleteket.

Amíg a hal sül, elkészítjük a mártást. Felmelegítjük a vajat, beletesszük a szilvát, várunk, amíg egy kicsit megszívja magát, hozzáadjuk a gesztenyét és felöntjük borral. Fűszerezzük fahéjjal, vaníliával, reszelt citromhéjjal. Ízesítjük meggylével. Ha kezd sűrűsödni, hozzáadjuk a tejet.

Pár percig még főzzük, melegen tálaljuk.Köretként burgonyapürével vagy főtt burgonyával  kínálunk hozzá.