ManóMenü – a hozzátáplálás enciklopédiája

Mit főzzek a babámnak ma? Mikor vezethetek be egy újabb ételt? Mitől lehet ételallergiája a gyermekemnek?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anya
2018. szeptember 21. ManóMenü

Sok ehhez hasonló kérdés lehet ismerős az aggódó elsőgyermekes anyukáknak. Ma, a rengeteg információ közepette, nemcsak segítséget, de zűrzavart és félelmet is okoznak a különböző hozzátáplálási javaslatok, irányzatok. Ebben hivatott rendet rakni a ManóMenü, Ambrus Évi élelmezésvezető honlapja, applikációja és facebook csoportja. Évi maga is édesanya és akkor kezdte kutatni a hozzátáplálás rejtelmeit, amikor a kisfia még nem érte el a hat hónapos kort, de már közeledett az idő, hogy lassan anyatejen kívül más ételeket is kipróbáljon. Ez már majdnem három éve volt.

„Nagyon nehéz a mai édesanyák dolga, hiszen ma már nem csak a védőnőtől kaphatunk információt arról mit és hogyan érdemes bevezetni a babánk étrendjébe, hanem a neten mindenféle forrás sokféle hivatkozással ajánlja az ételek bevezetését. Innen jött az elgondolás, hogy ideje rendet rakni ebben az információrengetegben.

Annak idején magam is szembesültem ezzel a sok ellentmondó információval: egyrészt a sógornőmtől is rengeteg témába vágó linket kaptam, aki New Yorkban él, és az ott leírtak, fényévekre voltak az itthon olvasható ajánlásoktól.

Ráadásul a Facebookon sok hozzátáplálással foglalkozó csoport van, be is léptem azokba, abban a reményben, hogy majd ott biztos forrásból kapok válaszokat, de hamar rájöttem, minden szakértelem nélkül osztogatják a tanácsokat egymásnak az anyukák, amit egyébként nagyon veszélyesnek tartok. Végül a védőnőm, a gyermekorvosunk és a szomszédunkban lakó dietetikus segítségével összeszedtem a legfontosabb tudnivalókat.

Aztán annyira belejöttem a főzésbe, hogy állandón kísérletezgettem az ételekkel. Ezt a védőnőm is észrevette, és kérte, írjam le a recepteket, mert szeretne segíteni ezzel a többi édesanyának. Bevallom erre nagyon büszke voltam. Elkezdtem leírni, és összegezni a recepteket, lefényképezni az elkészült ételeket. Egy idő után kézenfekvőnek tűnt, hogy egy mindenki által elérhető internetes felületre töltsem fel a recepteket. Létrehoztam a Manómenü Facebook csoportot. Ez annyira népszerűnek bizonyult, hogy pár hét alatt több ezren csatlakoztak. Ezzel egyidőben érkeztem hozzám olyan kérdések is, melyek nem csak az ételekre irányultak, hanem a hozzátáplálás menetére, allergiákra. Tudtam, hogy ezekre nem adhatok laikusként szakértői választ, még akkor sem, ha sok mindennek utánaolvastam már. Ekkor döntöttem úgy, hogy szakembereket is bevonok segítőnek és létrehozom a honlapot is. A szakértői csoport tagja védőnő, dietetikus, pszichológus, gyógyszerész, de még befőzési tanácsadó is.”

Az anyukák saját bevallásuk szerint azért is szeretik a ManóMenü csoportot, mert segítőkészen állnak egymáshoz a tagok, szakértői hozzászólásokat kapnak, és rendszerezett, átlátható receptgyűjteményhez van hozzáférésük.

A honlap után jött a következő nagy lépés a ManóMenü életében: kiadták a ManóMenü applikációt, ami tulajdonképpen egy folyamatosan frissülő tudástár hírekkel, receptekkel, rendszerezett hozzátáplálási útmutatóval. Szeptemberben jön ki a legfrissebb verzió, ami már több baba adatait tudja kezelni profil beállításánál. E mellett többféle keresési funkció is található az applikációban, ami nagyban könnyíti a tájékozódást. A szakemberkereső országos adatok alapján dolgozik, így nem csak budapesti anyukák fogják hasznosnak találni. A heti menü mostantól szerkeszthető, saját receptekkel is bővíthető. Az egész applikáció összességében gyorsabb, felhasználóbarátabb lett.

Ha a hozzátáplálás kapcsán bármiféle bizonytalanságod volna, ne habozz, keresd fel a ManóMenü honlapot, Facebook csoportot vagy töltsd le az applikációt, esetleg fordulj a szakemberek egyikéhez. Itt biztosan választ kapsz a kérdésedre!