Mexikói „melegszendvics”

A mexikói konyhában alapétel a tortilla, amelyet készen is megvehetünk illetve el otthon is megsthetjük. Nagyon egyszerű technikával készítenek belőle szendvics jellegű ételt, amihez hasonlót nálunk vásárokban juhtúrós lepényből árulnak. Szabadon megtölthető bármivel a sajtot és a tejfölt ne hagyjuk el, mert az a kötőanyag.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 26. Paulik András

A mexikói konyhában alapétel a tortilla, amelyet készen is megvehetünk illetve el otthon is megsüthetjük. Nagyon egyszerű technikával készítenek belőle szendvics jellegű ételt, amihez hasonlót nálunk vásárokban juhtúrós lepényből árulnak. Szabadon megtölthető bármivel a sajtot és a tejfölt ne hagyjuk el, mert az a kötőanyag.


Hozzávalók 12 háromszöghöz:

6 db tortillalap

20 dkg csiperkegomba befőtt

35 dkg mexikói zöldségkeverék – konzerv vagy mirelit – vagy egyéb zöldségek

5 dl tejföl

10-15 dkg ementáli vagy cheddar sajt

3 teáskanál mexikói fűszerkeverék

A  kiskuktáink keverjék össze a tejfölt a fűszerrel, reszeljék le a sajtot. A konzerv zöldséget csöpögtessük le, a mirelit zöldséget kevés vajon hidegen forgassuk át.

Két tortillalap ad ki 4 háromszöget. Párosával kell dolgozni. Száraz vagy kevés olívaolajjal kikent serpenyőt melegítsünk fel, helyezzük rá egyesével a tortillalapokat és egy kicsit melegítsük át őket. Párosítsuk össze. Az alsó lapokat kenjük meg tejföllel, szórjuk meg sajttal, tegyük vissza a serpenyőbe, é halmozzuk rá a zöldségeket. A felső lapokat is kenjük meg tejföllel. Ebben segíthetnek a kukták. A zöldségeket szórjuk meg sajttal és a tejfölös oldalával helyezzük rá a felső lapot. Várjunk, amíg a sajt megolvad, majd óvatosan fordítsuk meg az egészet. Tegyünk rá nehezéket –pl. egy nagy fedőt, nyomjuk le-. Nagyon gyorsan megsül. A serpenyőből helyezzük tányérokra és pizzavágóval szeleteljük fel. Adhatunk hozzá fűszeres tejfölt vagy egyéb mártogatóst.